Cât câștigă un cerșetor român în Londra

romi-londra
romi-londra

Un reportaj al ziarului The Telegraph aduce din nou în atenție neputința guvernului britanic în față cerșetorilor români. Zeci de romi plănuiesc să se întoarcă de unde au fost alungați, după ce guvernul britanic le-a "plătit o vacanță" în România.

Marea Britanie este prizoniera legislației europene privind libertatea de mișcare, scrie The Telegraph, care a mers pe urmele câtorva din cei peste 20 de cerșetori români expulzați din Marea Britanie săptămâna trecută, unde cerșeau într-unul dintre cele mai exclusiviste și scumpe cartiere londoneze a€“ Park Lane.

În ultimele luni, Viorică Sandhu și fiica ei Sonia trăiau din mila trecătorilor pe una dintre cele mai scumpe străzi din lume, unde rezidenții stau în case de milioane de lire, iau cina la hotelul Dorchester și își cumpără mașini de un sfert de milion de lire. În urmă cu o săptămână, cele două femei și alți 60 de români au fost evacuați dintr-o tabără improvizată și murdară, amplasată pe o bucată de iarbă din parcul central din Park Lane. Guvernul britanic a plătit costurile pentru ca 21 dintre ei să fie repatriați.

Românii le-au povestit ziariștilor britanici că promit să se întoarcă de unde au plecat. "Ministerul de afaceri interne i-a plătit pentru a merge într-o scurtă vacanță. Mai mult, guvernul este prizonierul legislației europene privind libertatea de mișcare și nu are nicio putere de a-i opri să se întoarcă" este concluzia britanicilor.  "Mă voi întoarce fără nicio grijă. De acolo pot să le trimit bani copiilor mei și să-mi câștig existența. Aici nu am slujbă, nu am mașină, nu am nimic", a declarat în reportaj Sonia Sandhu, în vârstă de 36 de ani și mamă a 8 copii. Femeia a amenințat că data viitoare se va întoarce în Marea Britanie cu tot cu copiii ei. Sonia trăiește într-un sat, situat la 90 de kilometri de București. "Nu ai cum să trăiești în România", a susținut ea în față ziariștilor.

Cerșetorii români au "salarii" de 1.200 de lire pe lună în Park Lane

Sonia și mamă ei, Viorica, câștigau fiecare câte 40 de lire pe zi (1200 de lire pe luna) în Londra. Țintele lor în Park Lane erau arabii și musulmanii care își făceau în zonă cumpărăturile și pentru care a da săracilor bani este o "obligație religioasă". În România, statul nu le poate oferi mai mult de 20 de lire pe lună. Femeile strâng acum bani pentru biletul de autobuz către Marea Britanie. "Dacă-mi dau cea mai dărăpănată casă acolo este bine. Pot să muncesc și să trimit bani copiilor. Pot să am grijă de bătrâni, să fac curățenie, să gătesc, să am grijă de copii. Chiar să lucrez că gunoier", spune Sonia.

Și Ciprian Ferariu, 33 de ani, din Saveni, plănuiește să se întoarcă în Marea Britanie peste 3 săptămâni. El, mama lui, Măria, 52 de ani, și nepotul ei, Bostan Vasile, 35 de ani, s-au întors în România cu avionul și mașina - din banii contribuabililor britanici. În Londra, mama lui cerșea, în timp ce bărbații adunau fier pentru vândut, lucru care le aducea 50 de lire pe săptămână.

Cum vor să scape britanicii de cerșetorii români 

Autoritățile britanice recunosc că plata costurilor de expulzare este un mod ieftin de a scăpa de cerșetorii români de pe străzile Londrei. Alternativă este o bătălie legală costisitoare, care poate începe doar după ce romii își depășesc durata legală de ședere de 90 de zile.

"Mesajul nostru e că cei care au depășit termenul de 90 de zile de stat în țara și nu au dreptul să stea aici, să accepte zborurile gratuite de întoarcere în țara de origine, altfel vor fi arestați" spune Paul Wylie, șeful departamentul pentru imigrație. Britanicii se tem că, din ianuarie 2014, când se vor ridica restricțiile de muncă, nu vor mai avea niciun fel de control asupra fluxului de imigranți din România și Bulgaria. De aceea, Guvernul de la Londra încearcă să ia o serie de măsuri pentru a se proteja, inclusiv prin interdicții pentru cei care au comis infracțiuni pe teritoriul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel