Acuzatorii lui Ponta, făcuți de râs de mediul academic: Au dat o lovitură media, fără să verifice informațiile

Victor Ponta a fost acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Acum, publicația Nature lovește din nou, stârnind reacția mediului academic, scrie ziarul Le Monde, în ediția print.

Ar trebui să privim cu scepticism atunci când o revistă de prestigiu publică un studiu despre un progres major? Întrebarea se justifică în condițiile în care a apărut un articol referitor la o fraudă a unei cercetătoare japoneze, autoare a două articole privind o metodă pentru a obține mai ușor celule STAP, publicate în prestigioasa revistă Nature.

"Acuzaţiile ridică noi semne de întrebare legate de capacitatea Guvernului de a lupta împotriva corupţiei în educaţie", scria Nature în 2012.

Directoare a unei unităţi de cercetare la Riken, Haruko Obokata a publicat, în ianuarie, în revista Nature, o teză ce prezenta o metodă de creare a celulelor pluripotente pe baza unor celule mature. Procedeul, care are la prima vedere un potenţial revoluţionar pentru medicina regenerativă, ar consta în stimularea proprietăţilor de apărare a celulelor supuse unui stres particular. Scopul metodei: să le facă să revină la un stadiu anterior fără prea multe manipulări genetice.

A fost creată o comisie de anchetă

Laboratorul Riken a înfiinţat o comisie de anchetă care a ajuns la concluzia că există anumite nereguli în rezultatele publicate, atât de grave încât se poate presupune că celulele STAP nu au fost obţinute niciodată. Unul dintre coautorii cercetării a cerut retragerea studiului din publicație, argumentând că rezultatele erau în mare parte false. Pe data de 4 aprilie, comisia a anunțat că Haruko Obokata "a fabricat" în mod deliberat rezultatele studiului pentru a le publica în revista Nature.

Dacă neregulile dezvăluite de comitetul de anchetă vor fi confirmate în urma eventualelor proceduri în apel, acel studiu ar putea fi retras în întregime sau parțial. Cercetătoarea a respins acuzațiile care i-au fost aduse.

O lovitură mediatică

Expertul Marc Pescahanski este deranjat de atitudinea revistei Nature și spune că publicația nu a verificat veridicitatea informațiilor: "Nature a preferat să nu facă altceva decât o lovitură mediatică. Reviste precum Nature, Science sau Cell publică studii fără să verifice informațiile de două ori. Când o revistă de prestigiu publică studii majore, ar trebui ca informația să fie verificată de două ori". Analistul Marc Peschanski subliniază un lucru esențial în această afacere: "Când rezultatele unui studiu sunt publicate, ele se răspândesc cu repeziciune, iar revista Nature este pusă într-o lumină bună. Informația se răspândește cu o viteză incredibil de mare", se arată în ziarul Le Monde.

Dacă se va dovedi că aceste celule STAP nu sunt un concept fictiv, descoperirea lor ar putea reprezenta un progres extraordinar pentru medicina regenerativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel