Zelenski discută cu Charles Michel pașii pentru începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE

Președintele Consiliului European, Charles Michel
Președintele Consiliului European, Charles Michel

Sunt șanse foarte mari pentru Ucraina de a începe negocierile pentru aderarea la UE încă din prima jumătate a anului 2024.

Președintele Volodymyr Zelenski a discutat cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, pașii următori către începerea efectivă a negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE. Potrivit Ukrinform, șeful statului a anunțat acest lucru pe Telegram.

„Înaintea întâlnirii Consiliului European, am avut o conversație telefonică cu Președintele Consiliului European, Charles Michel. Mai întâi, am discutat pașii următori către începerea efectivă a negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE, precum și sprijinul cuprinzător suplimentar pentru Ucraina din partea UE," a spus Zelenski.

El l-a mulțumit Președintelui Consiliului European pentru aprobarea Consiliului UE a deciziei de a crea un fond special de 5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în cadrul Fondului European pentru Pace.

„În plus, am discutat posibile modalități de a crește furnizarea de muniție pentru artilerie către Ucraina. De asemenea, am discutat importanța prelungirii preferințelor comerciale autonome pentru Ucraina cu încă un an," a spus Zelenski.

El a subliniat, de asemenea, că neîntreruperea regimului de liberalizare a comerțului cu UE este un factor critic în sprijinirea economiei ucrainene în timpul războiului.

După cum s-a raportat, Uniunea Europeană a anunțat crearea unui fond de asistență militară de 5 miliarde de euro pentru Ucraina pentru anul 2024 în cadrul Fondului European pentru Pace și a numit, de asemenea, domeniile prioritare pentru utilizarea țintită a acestor fonduri.

Ucraina speră să înceapă negocierile pentru aderarea la UE în prima jumătate a anului 2024

La patru zile după ce a fost invadată de Rusia, Ucraina și-a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană, cu președintele Zelenski pledând pentru admitere imediată. Comisia Europeană a sprijinit cererea, acordând statutul de candidat recomandat la 17 iunie 2022, iar acesta a fost aprobat de Consiliul European la 23 iunie. Decizia de a începe negocierile de aderare a fost luată de Consiliul European la 14 decembrie 2023.

"Așteptăm și sperăm să primim aprobarea din partea Consiliului European cu prima ocazie [această săptămână], și credem că putem începe negocierile de aderare în prima jumătate a acestui an" spunea Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, cu câteva zile în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel