Zeci de vârstnici la coadă. Imaginile zilei în plină pandemie de COVID - 19 / VIDEO

Prevederile Ordonanței cu numărul 3, care îi privește și pe vârstnicii de peste 65 de ani și intervalul orar 11-13 când pot ieși din casă, stârnește anumite întrebări la modul cum este aplicată.

Măsurile acestei ordonanțe militare sunt respectate la Cluj-Napoca. Cititorii DC News ne-au transmis că persoanele nu ies din casă fără un motiv întemeiat. Mesajul 'Stați în casă!' pare a fi respectat în mare măsură. 

De asemenea, și vârstnicii respectă acest lucru, precum și intervalul orar când au voie să iasă pentru a merge la cumpărături sau la farmacie. Vorbim aici despre o categorie vulnerabilă de persoane, care trebuie susținută.

La Cluj-Napoca abia dacă se zărește un vârstnic pe stradă, în afara orarului legal stabilit de Ordonanță. Însă, în intervalul orar 11 - 13, la magazinele din cartiere se pot observa, cu ochiul liber, cozi de 20-30-50 de persoane. Sunt oameni care așteaptă să intre în unitatea alimentară. Aceștia stau frumos, la coadă, respectând distanța de protecție. Până aici nimic spectaculos!

Dar ce facem dacă exact în acele momente, când stau la coadă, cuminți, dintr-o dată aud la megafonul unei mașini de poliție care atunci și-a găsit să patruleze și să anunțe: 'Stați în casă! Orice ieșire în spațiul public vă poate pune în pericol sănătatea și viața. Vă rugăm rămâneți în casă! Ieșiți doar pentru urgențe! Protejați-vă sănătatea! Nu vă expuneți! Vă mulțumim!'

Ce rol are acest mesaj dacă bătrâneii au ieșit tocmai pentru o urgență? Oare nu pot intra în panică când aud astfel de anunțuri la megafon într-un moment nepotrivit, precum se poate vedea și în video-ul următor trimis de un cititor DC News Dar poate mesajul nu le era adresat lor, ci altor cetățeni prezenți în acel moment pe stradă. 

Iată VIDEO

 

Întrebarea este alta. Dar cine îi ajută pe bătrânii neajutorați? Cine îi ajută pe vârstnicii care nu au pe nimeni și nu se pot deplasa din casă? Ce se întâmplă cu ei dacă toată ziua aud mesajele venite de afară, în care se aude la megafon: Stați în casă! Nu ar putea intra în panică și mai tare de faptul că nu îi ajută nimeni și, mai mult, îi bagă și mai tare în sperieți?

Ce prevede Ordonanța Militară nr. 3

Ordonanţa Militară nr. 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost publicată. Aceasta prevede și intervalul orar când pot ieși vârstnicii din  case și cu ce motiv.

VEZI ȘI Ordonanța militară 3 - iubitori de animale. Marinescu: Am primit sute de telefoane. Facem un apel

Astfel, conform Articolului 2 - Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 - 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

Art 3 - Circulaţia persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinţei/ gospodăriei, este permisă şi în afara intervalului orar 11.00 - 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activităţi agricole.

VEZI ȘI COVID - 19. Ordonanţa Militară 3 privind măsuri de prevenire a răspândirii virusului - publicată. Ce cuprinde

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel