Zeci de parlamentari europeni au fost vizați de atacuri cibernetice chinezești, anunță Departamentul de Justiție al SUA

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe detalii despre atacurile cibernetice care ar fi vizat zeci de parlamentari europeni.

Procurorii din Statele Unite ale Americii au informat că zeci de parlamentari europeni au fost vizați de atacuri cibernetice chinezești în ultimii ani.

Departamentul de Justiție al SUA a emis un mandat de arestare care menționează că hackerii chinezi cu legături la agenția națională de spionaj, Ministerul Securității Statului al Chinei, au vizat "fiecare membru al Uniunii Europene" al Alianței interparlamentare pentru China (IPAC), o coaliție de parlamentari critici la adresa Beijingului.

Hackerii au trimis în 2021 "mai mult de 1.000 de e-mailuri către peste 400 de conturi unice ale persoanelor asociate cu IPAC" pentru a încerca să adune date despre activitățile pe Internet si dispozitivele digitale ale membrilor, se arată în mandatul de arestare.

Pe site-ul web al IPAC au putut fi identificați aproximativ 66 de deputați din parlamentele naționale ale UE. Membrii provin din 12 țări ale UE, precum și din Marea Britanie, Ucraina, SUA și alte țări.

Există doi membri ai Parlamentului European — Reinhard Bütikofer din Germania și Miriam Lexmann din Slovacia — care sunt copreședinți ai IPAC. Alți 17 eurodeputați fac parte din grup ca membri.

Cu toate acestea, Parlamentul European a insistat printr-un purtător de cuvânt că propriii săi parlamentari nu au fost ținta, "conform tuturor elementelor de informații disponibile în prezent", a relatat POLITICO.

Marea Britanie și SUA au luat măsuri luni, cu Londra impunând sancțiuni și autoritățile din SUA demarând acțiuni legale.

Hackerii, parte din gruparea APT31

Samuel Cogolati, un parlamentar belgian și copreședinte al IPAC, a spus că a fost vizat încă din 2021, în același an când Beijingul l-a sancționat, alături de alți parlamentari europeni, inclusiv Bütikofer și Lexmann.

Atacurile cibernetice au fost aduse la cunoștința lui Cogolati abia în 2023 printr-un e-mail de la Centrul pentru Securitate Cibernetică din Belgia. În e-mailul văzut de POLITICO, organismul cibernetic a spus că hackerii fac parte din APT31, aceeași grupare acum lovită de sancțiunile Marii Britanii.

"Este absolut ridicol să aflăm despre toate celelalte victime ale atacurilor cibernetice chinezești în Belgia și în întreaga Europă printr-un mandat de arestare — emis de Departamentul de Justiție al SUA", a spus Cogolati.

Procurorii SUA au spus în mandatul lor de arestare că grupul de hackeri chinezi a efectuat atacuri cibernetice asupra oficialilor politici și de stat americani începând cu cel puțin anul 2015, inclusiv prin a se da drept jurnaliști americani proeminenți pentru a păcăli victimele să acceseze linkuri care extrag informații despre locul unde se află și dispozitivele lor digitale.

Hackerii au folosit instrumente mai nocive în alte campanii vizate asupra SUA. În rechizitoriu nu se menționează că aceste instrumente au fost folosite împotriva unor ținte europene în campania din 2021, îndreptată împotriva membrilor IPAC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel