Zece milioane de fete sunt expuse riscului de căsătorie timpurie din cauza COVID-19. Raport UNICEF

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

După ce, în ultimul deceniu, 25 de milioane de căsătorii timpurii au fost evitate, de Ziua Internațională a Femeii, UNICEF avertizează că aceste progrese sunt acum grav amenințate .Alte zece milioane de căsătorii timpurii s-ar putea înregistra până la finalul deceniului.

Alte zece milioane de căsătorii timpurii s-ar putea înregistra până la finalul deceniului, o amenințare pentru progresele înregistrate ani la rând în ceea ce privește combaterea acestei practici, potrivit unei noi analize publicate astăzi de către UNICEF.

Raportul COVID-19: A threat to progress against child marriage (COVID-19: o amenințare pentru progresele realizate în combaterea căsătoriilor timpurii) – publicat de Ziua Internațională a Femeii – avertizează că închiderea școlilor, presiunea economică, întreruperea furnizării serviciilor, sarcina, precum și decesul părinților din cauza pandemiei expun fetele cele mai vulnerabile unui risc crescut de căsătorie timpurie.

Chiar și înaintea epidemiei de COVID-19, 100 de milioane de fete riscau să fie implicate într-o căsătorie timpurie în următorul deceniu, în ciuda reducerii semnificative a acestor cifre în mai multe țări în ultimii ani. În ultimii zece ani, la nivel mondial, proporția tinerelor care se căsătoresc la o vârstă fragedă a scăzut cu 15%, de la aproape una din patru la una din cinci, echivalentul a aproximativ 25 de milioane de căsătorii evitate, un progres care este acum pus în pericol.

"Trebuie să înăbușim fenomenul căsătoriilor timpurii"

„COVID-19 a înrăutățit situația, și așa dificilă, a milioane de fete. Închiderea școlilor, izolarea de prieteni și de rețelele de sprijin și intensificarea sărăciei au întețit un foc pe care lumea se lupta să îl stingă. Dar putem și trebuie să înăbușim fenomenul căsătoriilor timpurii”, a declarat
directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore.

„Ziua Internațională a Femeii reprezintă un moment cheie în care trebuie să ne reamintim ce au de pierdut aceste fete dacă nu acționăm urgent – educația, sănătatea și viitorul lor”. Fetele care se căsătoresc la o vârstă fragedă se confruntă cu consecințe pe care le resimt imediat și pe tot parcursul vieții. Sunt mai expuse riscului de violență domestică și de abandon școlar.

Căsătoria timpurie amplifică riscul de apariție a unei sarcini timpurii neplanificate, ceea ce crește riscul de complicații și de deces în rândul mamelor. De asemenea, această practică poate izola fetele de familia și prietenii lor și le poate exclude din viața comunității, afectându-le grav sănătatea mintală și bunăstarea.

650 de milioane de fete și femei în viață s-au căsătorit de mici

COVID-19 afectează profund viața fetelor. Restricțiile de călătorie impuse de pandemie și distanțarea fizică îngreunează accesul fetelor la asistența medicală, serviciile sociale și sprijinul comunitar care le pot proteja împotriva căsătoriei timpurii, a sarcinilor nedorite și a violenței de gen. Cât rămân închise școlile, crește probabilitatea ca fetele să renunțe la studii și să nu se întoarcă la școală.

Pierderea locurilor de muncă și adâncirea nesiguranței economice pot de asemenea forța familiile să își mărite fetele pentru a reduce povara financiară. La nivel mondial, se estimează că 650 de milioane de fete și femei în viață s-au căsătorit de mici, aproximativ jumătate dintre ele provenind din Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India și Nigeria.

"Putem reduce riscul de a-i fi furată unei fete copilăria"

Pentru a contracara impactul COVID-19 și pentru a elimina această practică până în 2030 – o țintă stabilită în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă – trebuie accelerate progresele într-un mod semnificativ.

„La un an de la declanșarea pandemiei, sunt necesare acțiuni imediate pentru a reduce impactul asupra fetelor și a familiilor lor”, a adăugat Fore. „Prin redeschiderea școlilor, implementarea unor legi și politici eficiente, asigurarea accesului la servicii medicale și sociale – inclusiv la servicii de sănătate a reproducerii și a sexualității – și asigurarea unor ample măsuri de protecție socială adresate familiilor, putem reduce substanțial riscul de a-i fi furată unei fete copilăria printr-o căsătorie timpurie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel