Zahărul modifică structura creierului în 12 zile

Zahar
Zahar

Un studiu a scos la iveală faptul că zahărul modifica structura creierului în mai puţin de 2 săptămâni, provocând o dependenţă similară drogurilor. 

Mai precis, zahărul duce la modificarea structurii circuitului din creier asociat cu procesarea recompenselor. În momentul în care o persoană învață ceva nou sau experimentează ceva plăcut, în creier este activat sistemul de recompensare. Cu ajutorul substanțelor naturale din creier, anumite zone comunică între ele pentru a ajuta persoana respectivă să învețe și să repete comportamente care îmbunătățesc cunoașterea și starea de bine.

Nu este primul studiu de acest fel 

Bazat în principal pe neurotransmițătorul dopamină, acest sistem explică unele experiențe profund umane, precum plăcerea sexuală, cea a petrecerii timpului cu prieteni și momentele în care oamenii se îndrăgostesc.
Unele substanțe, precum drogurile, "deturnează" sistemul, activându-l pe cale artificială și generând dependența.

Cercetătorul american Theron Randolph a creat expresia "dependență alimentară" în 1950, pentru a descrie consumul compulsiv de anumite alimente, precum lapte, ouă, cartofi. De atunci, au fost efectuate mai multe studii care au explorat conceptul, iar rezultatele au fost amestecate, unii specialiști fiind de părere că expresia este exagerată.

Noul studiu a fost efectuat de Michael Winterdahl, profesor la Departamentul de medicină clinică de la Universitatea Aarhus din Denmark, și colegii săi, care au analizat efectele consumului de zahăr asupra creierului porcilor, iar rezultatele au fost publicate în Scientific Reports, scrie Mediafax. 

Primele studii, pe şoareci

 

Studii anterioare similare au fost făcute pe șoareci, dar, de data aceasta, au fost aleși porcii, pentru că au creiere mai complexe decât rozătoarele, suficient de mari pentru a putea detecta structuri complicate cu ajutorul scannerelor folosite pentru oameni.

Cercetătorii au ales șapte porci de Göttingen, care au primit doze variabile de soluție de glucoză și cărora li s-au scanat creierele pentru a se vedea modul în care este activat sistemul de recompensare. După 12 zile, cercetătorii au remarcat modificări majore în sistemele de procesare de dopamină și opioide. Mai mult, sistemul de procesare a opioidelor, aflat în acea regiune din creier asociată plăcerii și stării de bine, a fost activat încă de la administrarea primelor doze dulci.

Autorii noului studiu spun că descoperirile lor arată că "alimentele bogate în zahăr influențează circuitul derecompensare din creier similar drogurilor care provoacă dependență".

Autorul studiului spune că descoperirile i-au contrazis așteptările inițiale. Acesta a explicat că, deși se știa că zahărul are anumite efecte fiziologice și că nu este sănătos, nu se aștepta ca acesta să modifice atât de mult structura creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel