Wiener: Reforma sistemului medical nu trebuie să ţină seama de componenţa politică!

Reforma sistemului medical trebuie să vină din zona de expertiză, iar pentru realizarea acesteia e nevoie de voinţă transpartinică, ce să nu ţină cont de componenţa politică a celor care fac acest demers, declară senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate. 

'Reforma trebuie să vină din zona de expertiză şi ar trebui să fie o comisie interministerială formată din experţi. E nevoie de o voinţă transpartinică, care să nu ţină cont de componenţa politică a celor care fac acest demers. Un demers asumat cu nişte obiective şi termen clare şi cu consultanţă. Ne tot spune Comisia Europeană că avem nevoie de consultanţă pentru reforma sistemului', a precizat Wiener, la o dezbatere pe tema telemedicinei, organizată de DCNews.

Wiener a adăugat că Europa ar trebui să aibă un sistem medical unic, care să fie la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, şi nu unul individual, pe ţări, aşa cum se întâmplă astăzi.

'Nu putem reinventa lucruri care în altă parte funcţionează, mai ales dacă avem un obiectiv comun, acela al unui sistem unic de asigurări în Europa, al unui sistem medical care să permită unei profesii liberale şi pacienţilor folosirea întregului sistem medical din Europa, nu individual, pe ţări. Ar trebui să existe nişte standarde minime europene, care să ne arate jaloanele pe care ar trebui să le parcurgem, astfel încât să ajungem într-un punct cât de cât comun cu miezul Europei. (...) Nu există o asumare de guvernanţă europeană în acest sens'.

Europa ar trebui să aibă şi independenţă medicală, nu numai energetică sau alimentară

'Avem nevoie şi de independenţa medicală a Europei, criza aceasta uriaşă a echipamentelor de protecţie depinde de exporturi extra comunitare poate în proporţie de 60%, ceea ce nu este admisibil pentru suprastructura care se cheamă Uniunea Europeană şi care ar trebui să aibă nu numai independenţă energetică sau alimentară, ci şi independenţă medicală', a punctat el. Cât priveşte malpraxis-ul, senatorul a spus că această noţiune şi cea de telemedicină au foarte multe legături şi ele trebuie reglementate 'în lanţ'.

'Noţiunea de malpraxis şi de telemedicină nu sunt obiecte medico-legale suspendate în vid, ci ele au legături foarte multe cu multe alte lucruri din zona de implementare şi ele trebuie reglementate în lanţ. E nevoie de o reformă comprehensivă a tuturor componentelor care guvernează acest sistem, nu doar al malpraxis-ului. Trebuie definit mult mai clar actul medical.'

'Actul medical, la ora actuală, nu are o definiţie cuprinzătoare, se foloseşte terminologia anacronică, care nu acoperă în mod normal realitatea actuală, nu există trasate limitele de competenţă şi responsabilizare şi aici vorbesc de fiecare profesie medicală, nu doar de profesia de medic. Sigur, asta predispune uneori la exercitarea abuzivă a unei profesii', a subliniat senatorul în cadrul conferinței „TELEMEDICINA - medicina viitorului? Noile tehnologii și sistemul de sănătate din România", organizată de trustul de presă DC Media Group.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel