VREME RECE, EUROPA. Efectele economice ale ”Bestiei din Est”

Vestul Europei este afectat de un front de aer rece supranumit ''Bestia din Est'', urmat de furtuna Emma, care a dus la creşterea semnificativă a preţurilor la gazele naturale, transmite Reuters.

Vestul Europei este afectat de un front de aer rece supranumit Bestia din Est, urmat de furtuna Emma, care a dus la creşterea semnificativă a preţurilor la gazele naturale, transmite Reuters.

Gazele, nivel record de preț

Vineri, pe piaţa spot din Londra, preţul gazelor naturale a urcat joi la nivelul record de 275 de penny pentru 100.000 de BTU (unitate de măsură pentru căldură), în creştere cu 130% faţă de februarie şi cu 400% faţă de sfârşitul lunii decembrie.

Importatorii europeni concurează cu cei din Asia pentru cargourile cu LNG (gaz natural lichefiat) din Qatar şi SUA, susţin traderii. Aceştia se aşteaptă ca dificultăţile legate de furnizarea gazelor să se atenueze săptămâna viitoare, în urma încălzirii vremii.

Datele Thomson Reuters Eikon arată că în Europa Occidentală vor urma temperaturi normale pentru această perioadă a anului, de aproximativ 5 grade Celsius.

Seisme din cauza gazelor naturale

În Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca până în anul 2022 să înceteze să se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zăcământul Groningen, unde exploatarea acestora provoacă seisme care afectează locuinţele din regiune. În Marea Britanie, compania Centrica a decis să închidă cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.

Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia şi Franţa sunt la cel mai redus nivel din 2015, iar livrările de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.

Situație normală pentru februarie

Piaţa nu este foarte îngrijorată, deoarece deseori februarie este cea mai rece lună a iernii şi, exceptând cazul în care se întâmplă ceva neaşteptat, cererea de iarnă ar urma să se încheie, declara recent Tor Martin Anfinnsen, vicepreşedinte de marketing la Statoil ASA, cel mai mare producător de gaze naturale din Norvegia. Pe măsură ce se apropie primăvara şi vara, consumul şi preţurile scad, ceea ce duce la diminuarea cantităţilor de gaze naturale lichefiate care ajung în Europa. În plus, în acest an, oferta de LNG va fi mai mare, graţie proiectului Yamal inaugurat recent de Rusia, precum şi a terminalului de export de la Cove Point, de pe coasta Golfului Mexic.

Pieţele globale de gaze naturale au fost afectate săptămâna aceasta şi de cutremurul din Papua Noua Guinee, care a provocat întreruperea furnizării de LNG. Ca rezultat, pe piaţa spot din Asia, preţul LNG a urcat cu 5%, la 8,80 dolari pentru 1.000.000 de BT. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel