Vom avea VACCIN anti-COVID-19 anul acesta? Producătorii de medicamente explică OBSTACOLELE

Dragoș Damian, director executiv PRIMER (Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România), a explicat de ce nu ne putem aștepta prea curând la apariția pe piață a unui vaccin eficient pe care să ne putem baza în lupta cu pandemia.

„Nu este neașteptată informația, pentru că, dacă vă amintiți, atunci când a apărut virusul HIV, care cauzează SIDA, doar după 10 ani am avut un tratament eficient și vaccin nu există nici acum. E vorba de un virus cu ARN care se lasă mai greu prins, acest SARS-CoV-2. S-au făcut progrese în ultimele 4 luni, însă datele de până acum, cel puțin la vaccinuri, nu ne arată care este durata efectului protector al vaccinului. Una este să vaccinăm pe cineva și să aibă un efect protector de circa un an, cum este în cazul gripei, și alta este ca efectul protector să fie de două luni sau de o lună. Aici noi nu avem încă date suficiente“, a explicat Dragoș Damian la Antena 3.

„Vom putea avea un vaccin până la sfârșitul anului sau în 2021, problema este care este plaja de timp în care acest vaccin te protejează și ce nivel de răspuns imunologic îți dă. Pentru că dacă dă răspuns imunilogic doar la 20-40% din populație este insuficient. Chiar dacă veștile sunt bune, încă mai sunt necesare undeva între 6 și 12 luni pentru a știi sigur“, a mai spus Damian.

Dragos Damian explică faptul că statele încep deja să facă comenzi pentru că, în momentul în care va apărea vaccinul, fabricile trebuie să știe care este stocul necesar, fiind vorba de miliarde de doze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel