Virus hibrid al gripei aviare, creat în laborator. Alarmă în rândul biologilor

virus dece
virus dece

Cercetătorii chinezi au creat în laboratoare un virus hibrid al gripei aviare, care poate suferi mutaţii, fiind capabil să contamineze oamenii, scrie Mediafax.

O echipă a Academiei de Ştiinţe Agricole chineze şi Universităţii Agricole din Gansu a anunţat, în revista americană Science, că ar fi creat un nou tip de virus, amestecând genele gripei aviare H5N1 şi pandemiei H1N1.

Unii cercetători sunt îngrijoraţi de eventualele consecinţe ale experimentelor chinezilor, în timp ce alţii apreciază că un asemenea studiu are meritul de a spori cunoştinţele comunităţii ştiinţifice.

Virusul H5N1 nu poate fi transmis de la om la om, ci poate fi contaminat doar de la păsări. H1N1 este foarte contagios şi a afectat circa o cincime din popuaţia lumii în timpu epidemiei din 2009-2005.

Oamenii de ştiinţă aflaţi la originea experimentului au încercat să demonstreze pe cobai că virusul hibrid, creat în China, se răspândeşte repede prin intermediul căilor respiratorii.

Potrivit acestora, cunoscutul virus H5N1 nu a avut nevoie decât de o simplă mutaţie genetică pentru a fi în măsură să se transfere de la un mamifer la altul.

"Virusurile aviare de subtipul H5N1 au potenţialul necesar pentru a deveni transmisibile la alte mamifere", scrie unul dintre cercetătorii chinezi, în studiul său.

"Sunt viruşi creaţi de om, nu au fost niciodată creaţi de natură. Aceştia sunt conservaţi într-un laborator", explică Simon Wain-Hobson, virolog în cadrul Institutului Pasteur. "Şi, chiar dacă nu se ştie încă în ce fel ar putea afecta oamenii acest hibrid, ar putea fi vorba despre un virus pandemic", subliniază el.

"Nu facem acest tip de cercetări fără să fim constânşi de o extremă necesitate", declară Robert May, fost preşedinte al Academiei britanice de Ştiinţe, care se declară îngrijorat de scurgerile repetate înregistrate, potrivit acestuia, în laboratoarele din China şi nu numai.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel