Viorica Dăncilă, noi declarații de presă. LIVE de la 18:00

Mircea F. Cristian / 21 noi 2019 / 17:47
Viorica Dăncilă FOTO Agerpres / EPA
Viorica Dăncilă FOTO Agerpres / EPA

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2019 și fost premier al României, susține o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă, invită reprezentanții mass-media la o conferință de presă astăzi, 21 noiembrie 2019, începând cu ora 18.00, în cadrul căreia va prezenta angajamentul său față de români și prioritățile sale pentru mandatul de Președinte al României.

Candidatul PSD va avea un dialog deschis cu reprezentanții mass-media pe baza angajamentelor asumate și a activității sale. Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului, "Sala Spiru Haret", nivel P.

Principalele declarații, Viorica Dăncilă:

”Am vorbit cu mii de oameni în această campanie, zeci de deplasări, am avut discuții cu tot felul de oameni. Românii s-au săturat de aroganță, de absența președintelui, s-au săturat să fie priviți de sus”

- Sunt un om pentru care bunăstarea țării lui este pe primul loc. Am promovat creșterea veniturilor și asta voi face în continuare. Nu voi promulga legi care să aducă austeritate.

- Țin cu românii și țin cu România. Nu am vorbit niciodată țara de rău în afara țării și sunt mândră că sunt român. În pieptul meu bate o inimă românească. Eu nu merg în afară să dau socoteală. Eu ma bat pentru români

- Sunt un om cu credință și cu frică de Dumnezeu. Nu vreau să dezamăgesc niciodată atunc când reprezint țara. Nu am luat nicio decizie împotriva românilor și pot sta cu fruntea sus.

- Profilul meu de președinte are la bază cinci principii: medierea, implicarea, consensul, interesul public și reforma.

- Agenda președintelui va fi mereu publică, la fel și cheltuielile prezidențiale.

- Îmi iau un angajametn ferm în fața românilor și o fac cu mâna pe Constituție pe care nu o voi încălca: voi face demersurile pentru renunțarea la imunitate. Un președinte constit nu are nevoie de imunitate

- Voi face cel puțin 2 vizite de lucru în teritoriu pentru a discuta cu cetățenii. Românii trebuie să aibă acces la președintele lor. Voi organiza regulat conferințe de presă

- Pe tot parcursul mandatului, vilele de protocol ale președintelui vor fi integrate unui circuit pentru copii orfani din România.

- Nu voi utiliza prerogativele grațierii decât pentru persoane demne de clemența prezidențială

- În domeniul politicii externe, obiectivele mele sunt aderarea la spațiul Schengen, aderarea la zone euro și bineînțeles vizele pentru SUA.

- Cele trei obiective majore: întărirea parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea profilului României în cadrul NATO, creșterea profilului României în cadrul regiunii Mării Negre.

- Am văzut ulterior evenimentelor din 10 August că nu a fost o lovitură de stat

- Îmi doresc îndeplinirea obiectivelor de politică externă să fie îndeplinite în primul an de mandat

- Klaus Iohannis a promis la Summitul de la Sibiu că România va intra în spațiul Schengen până la sfârșitul anului, ceea ce nu s-a întâmplat pentru că președintele dezinformează.

- Toți cei care au candidat împotriva lui Iohannis au avut dosare penale. Pe 15 noiembrie a fost depusă o plângere pe numele meu. DNA a spus că nu mă invită mâine la audieri, dar de invitat mă va invita. Poate că mulți din echipa lui Iohannis care fac o campanie cu cătușe ar fi vrut să ma vadă la DNA, poate chiar duminică să nu se mai voteze.

- Dacă președintele a plantat un stejar, cred că ar trebuie să planteze mult mai mulți pentru că mulți au fost tăiați de prietenul președintelui, știți voi care.

- Nu voi face greșeala pe care a făcut-o Iohannis în ceea ce mă privește pentru că orice atac pe latură economică aduce deservicii românilor. Uitați-vă la declarațiile ministrului Cîțu. Voi fi foarte atentă la declarațiile din spațiul public. Eu voi vorbi cu premierul României indiferent de culoarea politică.

- Președintele Iohannis vrea toată puterea în statul român. Un astfel de om nu este dictator?

- Nu-mi este teamă de șantaje. Unui om cinstit, în România nu-i este teamă. Nu am niciun fel de probleme și voi renunța la imunitate. Gândiți-vă că am fost premier un an și 9 luni și nu am avut nevoie de imunitate.

- Am văzut că au fost abuzuri. Ca președinte voi lua atitudine atunci când vor exista astfel de comportamente și abuzuri.

- Pentru fiecare român, legătura cu SUA este prioritară. Așa cum atunci când am fost premier am semnat acele acorduri pe 5G și energie nucleară pe aceeași linie vreau să merg și în calitate de președinte.

- Voi fi președintele tuturor românilor indiferent de culoarea politică. Ceea ce a făcut Klaus Iohannis nu poate face Viorica Dăncilă. El a vorbit tot timpul în numele unui partid politic. În Parlament, dacă se face o majoritate, o fac membrii parlamentului nu un președinte. Nu spui că realizarea mea cea mai mare este să dau jos un guvern, pentru că aș încâlca Constituția.

- Atunci când am venit premier am crezut că pot să colaborez cu președintele, pentru obiectivele majore. Voi încerca să obțin un consens, altfel obiective importante pentru noi nu vor fi atinse și va fi un scandal continuu. Cred că trebuie să vină o peroiadă de conens.

- La PSD, dacă voi ajunge la Cotroceni, sunt convinsă că colegii mei vor ști pe cine să pună în locul meu, pentru că locul de președinte PSD nu se lasă moștenire.

- Mi-aș da nota 4 ca premier, pe o scală de la 1 la 5, pentru că întodeauna este loc de mai bine. Nu am avut o guvernare perfectă, ci una eficientă. Am spus 4 pentru că am lăsat în urmă lucruri bune pentru oameni, am crescut nivelul de trai și cred că acest lucru este apreciat de români și am văzut-o pe unde am mers în țară. Am ajutat comunitățile locale indiferent de culoarea politică.

- Trebuie să găsim cele mai bune metode să oprim tăierile de păduri. Să-l întrebați și pe Iohannis dacă îl va mai susține pe prietenul lui care este cel mai mare tăietor de păduri. Nu va exista să favorizez o irmă dacă în jos este interesul național.

- Legat de 'ăștia'... nu a fost o impolitețe la adresa celor din diaspora. Probabil trebuia să spun ”ghilimele ăștia”, așa cum nu a spus președintele Iohannis când a vorbit de evrei. Nu mi-aș fi permis niciodată să folosesc un termen nepoliticos la adresa românilor din diaspora.

- Mâine mergeți cu fiul meu cu mașina la Predeal și veți vedea că vila mea este în construcție. Veți vedea că am spus adevărul.

- Am o relație foarte bună cu statele din lumea arabă. În ONU sunt 22 de state arabe, uitați-vă la votul pentru Estonia și la votul pentru România. Nu Viorica Dăncilă este vinovată că România nu a fost aleasă în Consiliul de Securitate. Peședintele nu s-a implicat de loc și nu a avut nicio negociere.

- Eu cred că ar trebui retrasă decorația acordată de președintele Iliescu directorului firmei Sweinhoffer.

- Am fost mult mai puternică decât contracandidatul meu, pentru că încă îmi doresc un dialog cu el, dar președintele refuză să vină să avem o dezbatere așa cum este normal într-un stat din Uniunea Europeană.

- Lupta politică trebuie să fie aici în țară, în Europa nu ai voie să faci circ. Pierde țara.

-  Susțin o republică semiprezidențială, pentru că este foarte bine să nu dăm puterea unei singure entități. Îmi doresc să devin președintele României ca să existe consens și echilibru.

- Sunt convinsă că de data aceasta, alegătorii vor vota pentru România și pentru români. Este o luptă a românilor pentru un președinte care să-i respecte pe toți. Un președinte care va lucra șapte zile din șapte.

- Presa este a patra putere în stat. Eu nu am împărțit presa, pentru că asta este România normală, nu o Românie la care participa cineva și ceilalți stau pe afară.

 

Puteți asculta declarațiile, integral, AICI:

LIVE - Viorica Dăncilă, 21 Noiembrie 2019, conferință de presă