Viorica Dăncilă, la Serbările Naţionale de la Țebea dedicate lui Avram Iancu: Suntem mulţi şi tari, că Dumnezeu e cu noi!

Viorica Dăncilă la Serbările Naționale de la Țebea - FOTO Facebook Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă la Serbările Naționale de la Țebea - FOTO Facebook Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a participat la Serbările Naţionale de la Țebea și a adresat un mesaj mulțimilor prezente la eveniment.

'Am luat parte la Serbările Naţionale de la Țebea dedicate marelui erou naţional Avram Iancu. Se împlinesc 147 de ani de la trecerea în neființă a marelui patriot român, simbol al unei imense iubiri de țară și al unei neobosite lupte pentru drepturi și emancipare socială:

”Uitaţi-vă pe câmp, românilor, suntem mulţi [...], suntem mulţi şi tari, că Dumnezeu e cu noi! Să nu uităm niciodată că doar întorcându-ne la origini și istorie ne regăsim esența. Avem simboluri care ne țin și după secole identitatea vie și ne animă continuu lupta pentru mai bine. Să ne amintim de eroii atemporali ai României, să le cinstim memoria și să vorbim copiilor noștri despre sacrificiile lor!' a scris premierul Viorica Dăncilă, pe pagina sa de Facebook.

Viorica Dăncilă a mai spus la Țebea faptul că, în perioada în care era europarlamentar, a venit de mai multe ori la Ţebea pentru a-l comemora pe Avram Iancu. Aproape 5.000 de oameni au fost prezenţi duminică la Serbările Naţionale de la Ţebea, manifestarea fiind dedicată memoriei eroului naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte s-au împlinit 147 de ani.

Între invitaţii care s-au mai aflat la Ţebea s-au numărat miniştri, lideri ai partidelor politice, parlamentari, primari, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene. Manifestările au început în cursul dimineţii cu o slujbă de pomenire oficiată în biserica şi apoi în cimitirul din Ţebea, urmată de o evocare istorică şi depuneri de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu.

Avram Iancu, unul dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene

Serbările Naţionale de la Ţebea se vor încheia, duminică după-amiază, cu un spectacol folcloric la care vor participa solişti de muzică populară cunoscuţi. Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel