Veterinarii, pregătiți să treacă în prima linie în războiul cu COVID-19. Chioveanu, ANSVSA, anunțuri importante

Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, a pus la dispoziția Ministerului Sănătății toate laboratoarele în care până acum erau depistate virusurile vinovate de pesta porcină și gripa aviară, dar care acum pot fi folosite pentru Covid-19.

Robert Chioveanu, care conduce Autoritea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a explicat, vineri, într-un interviu pentru Europa Liberă cum poate fi folosită logistica veterinarilor în criza pandemiei de coronavirus.

El a declarat că testele veterinare nu pot fi folosite, "dar aparatele numite Real-Time Polymerase Chain Reaction sau Real-Time PCR din laboratoarele sanitar-veterinare aflate la Directiile Sanitar Veterinare județene, care dețin astfel de echipamente sau platforme, pot fi utile și pot fi puse la dispoziție și utilizate de specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății. Noi folosim în primul rând aceste platforme pentru a detecta genomul viral. Aceste aparate care sunt în dotarea noastră pot fi disponibilizate și pot fi de folos. De pildă, echipamentele de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală unde noi determinăm pesta porcină africană sau virusul gripei aviare pot fi puse la dispoziția medicilor umani, care sunt specialiști virusologi, specialiști în biologie moleculară și care vin din partea spitalelor să supervizeze, să monitorizeze, validează metoda noastră și apoi semnează buletinele de analiză. Noi oferim doar cadrul administrativ, logistic", a afirmat Chioveanu.

Veterinarii pot trece în prima linie

Dr. Chioveanu a mai arătat că Ministerul Sănătății va pune la dispozitie kit-urile și materialele necesare pentru a fi utilizate. "Deci, echipamentele și platformele folosite până acum de noi, veterinarii, vor fi utilizate împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică sau spitalelor: facem testele, iar rezultatele sunt constatate și semnate de medicii umani", a precizat el.

În momentele în care epidemia va fi foarte extinsă în România, medicii veterinari ar putea să ajute în spitale:

"Pentru a ajunge în spitale trebuie să avem un protocol foarte bine stabilit cu cei din Ministerul Sănătății, dar eu cred că putem să fim implicați și putem să ajutăm inclusiv cu procedura de recepție și de înregistrare. Putem să ajutăm la triaj, dar noi nu putem să ne pronunțăm asupra diagnosticului molecular în domeniul sănătății umane. Noi, veterinarii, nu avem competențele necesare pentru acest lucru", a mai precizat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, pentru Radio Europa Liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel