Variola maimuței. Rafila recomandă abstinența sau prezervativul

Guvernul României
Guvernul României

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat românilor să folosească prezervativul sau să practice abstinenţa în cazul relaţiilor întâmplătoare, în contextul variolei maimuţei. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, își nuanțează declarațiile recente despre protecția în cazul variolei maimuței și spune că a recomandat utilizarea prezervativului sau abstinența în cazul relațiilor întâmplătoare: „e vară, sunt multe evenimente, recomandarea rămâne în vigoare”.

Referitor la variola maimuței în România, Rafila a spus că nu trebuie să ne îngrijorăm în mod deosebit.

"Aș vrea să fac și eu o clarificare, pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi apropo de acest subiect legat de variola maimuței. Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, persoanele cunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri ... Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva”, a declarat Rafila, citat de Mediafax.

"Vom intra într-un soi de rutină"

Legat de anchetele epidemiologice ale cazurilor deja confirmate în România, ministrul afirmă că pe măsură ce numărul de cazuri se va înmulți, vom intra „într-un soi de rutină și în cazul acestei boli”, la fel cum a fost în cazul COVID.

"Repet, este vară, sezon estival, sunt multe evenimente în toată țara în Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare”, a spus Rafila.

Jurma dă vina pe diaspora că aduce variola maimuței în România: La noi e liber să intri în țară și dacă ești plin de bube

”Am așteptat să văd dacă variola maimuței se va stinge de la sine cum se întâmplă de obicei. Din păcate numărul de cazuri confirmate continuă să crească, la fel și numărul de țări unde este confirmată.” scria cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook. 

”Este însă aproape o certitudine statistică că variolă maimuței va ajunge în curând și în România.” mai nota el la acel moment, ulterior afirmând că: ”Nu aveți idee câte înjurături mi-a atras de la negaționiști această afirmație săptămâna trecută”. ”Bine că măcar nu e un caz de transmitere comunitară, dar și aceste cazuri e probabil să apară.” afirmă cercetătorul. 

În postarea inițial menționată, Octavian Jurma mai scria: ”Din fericire vaccinul împotriva variolei umane este eficient în proporție de 80% și împotriva variolei maimuței iar efectul durează decenii. Această înseamnă că cei vaccinați până în anii 1970 au încă imunitate bună și e puțin probabil să facă boala.”

O altă afirmație a trecut însă aproape neobservată. La fel ca-n pandemie, românii din diaspora sunt acuzați că aduc boala în țară: ”Am fi putut avea o șansă să îl oprim (virusul n.r.) dacă mențineam măcar măsurile de control epidemic la graniță, însă la noi e liber să intri în țară și dacă ești plin de bube și îți scuipi plămânii în fața ofițerului de frontieră.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel