Varianta OMICRON. De ce a sărit OMS peste litere din alfabetul grecesc pentru denumirea noii tulpini. Legătură cu Xi Jinping

Varianta OMICRON. De ce a sărit OMS peste litere din alfabetul grecesc pentru denumirea noii tulpini. Legătură cu Xi Jinping / Foto: Pixabay
Varianta OMICRON. De ce a sărit OMS peste litere din alfabetul grecesc pentru denumirea noii tulpini. Legătură cu Xi Jinping / Foto: Pixabay

Află în articol de unde vine numele noii variante Omicron.

Atunci când Organizația Mondială a Sănătății a început să numească variantele emergente ale coronavirusului, oficialii au apelat la alfabetul grecesc pentru a facilita înțelegerea de către public a evoluției COVID-19. Pe rând noile variante apărute au fost numite: Alpha, Beta, Gamma, Delta și așa mai departe. De această dată însă ordinea literelor din alfabetul grecesc nu a mai fost respectată, scrie The New York Times.

Cum ar fi trebuit să fie numită noua variantă din Africa

Următoarele nume ale noii variante ar fi trebuit să fie ‘’Nu’’ și ‘’Xi’’, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sărit peste ele și a denumit noua variantă a coronavirusului ‘’Omicron’’. De ce? Pentru că ‘’Nu’’ este prea ușor de confundat cu ‘’new’’, iar ‘’Xi’’ nu a fost folosit pentru că este un nume comun’’.

OMS a mai declarat că ‘’cele mai bune practici de numiri ale bolilor sugerează evitarea ofensării oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice”.

Legătură cu Xi Jinping?

În China, mai multe caractere chinezești se pronunță ‘’Xi’’ sub diferite tonuri în ceea ce privește numele de familie. Potrivit datelor oficiale, numele președintelui chinez  Xi Jinping este pe locul 296 în ceea ce privește numele cele mai comune din țară.

Organizația Mondială a Sănătății nu a explicat inițial de ce a sărit peste literele alfabetului grecesc atunci când a denumit noua variantă ca fiind "Omicron". Omisiunea a dus la speculații asupra motivelor.

„Dacă OMS este atât de speriată de Partidul Comunist Chinez, cum se poate avea încredere în ei că îi vor chema la răspundere data viitoare când încearcă să acopere o pandemie globală catastrofală?” a scris senatorul Ted Cruz, republicanul din Texas, pe Twitter.

Totuși, Nu există dovezi că chinezii au avut vreun cuvânt de spus în denumirea noii variante, cunoscută științific ca varianta SARS-CoV-2 B.1.1.529.  Pe tot parcursul pandemiei OMS a încercat să evite practica odinioară comună de referire la amenințările pentru sănătate cu termeni geografici: gripa spaniolă, virusul West Nile, sindromul respirator din Orientul Mijlociu, Zika și Ebola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel