Vaccinuri false anti-COVID, vândute pe Darknet. Prețurile sunt uriașe

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Trei vaccinuri false împotriva Covid-19 sunt promovate spre vânzare pe Darknet. Experții avertizează că acestea ar putea fi ineficiente.

Vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt vândute masiv pe Darknet, partea internetului care nu este vizibilă pentru motoarele de căutare și care necesită accesarea unui software specializat, a constatat o analiză a specialiștilor de la Kaspersky. Experții avertizează că serurile ar putea fi contrafăcute și ineficiente. În plus, dozele cumpărate online ar putea fi chiar nesigure iar banii cumpărătorilor sau informațiile personale furate, scrie The Guardian.

Potrivit analizei, majoritatea vânzătorilor sunt din Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, iar prețurile pe doză au variat de la 250 de dolari până la 1.200 de dolari, cu un cost mediu de aproximativ 500 de dolari.

 

Cum sunt vândute vaccinurile

„Comunicațiile se fac prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, cum ar fi Wickr și Telegram, în timp ce plățile sunt solicitate sub formă de criptomonedă, în principal bitcoin”, a constatat analiza.

„Majoritatea acestor vânzători au efectuat între 100 și 500 de tranzacții, indicând că au finalizat vânzări, dar ceea ce cumpără exact utilizatorii darknet rămâne neclar. Cu informațiile disponibile experților Kaspersky, este imposibil să se spună exact câte dintre dozele de vaccinuri publicate online sunt doze reale și câte reclame sunt o înșelătorie”, se mai arată în analiză.

Vaccinuri și echipamente de protecție, vândute pe Darkweb

Un cercetător de la Universitatea Națională din Australia, Roderic Broadhurst, a efectuat o analiză similară Darkweb în aprilie, examinând împreună cu colegii săi echipamentele de protecție personală și noile „tratamente” Covid-19 vândute pe 20 de piețe Darknet.

Studiul a constatat că 12 vânzători postează produse Covid-19, trei dintre aceștia reprezentând 85% din toate cele 645 de anunțuri. Broadhurst a găsit vânzători care tranzacționa vaccinuri, dintre care cel mai scump era listat la 24.598 dolari. Vaccinuri despre care se presupune că provin din China au fost, de asemenea, costisitoare, la 23.000 de dolari. Broadhurst a declarat pentru Guardian Australia că majoritatea vaccinurilor de pe Darkweb ar putea fi escrocherii, fără să se ofere niciun vaccin sau să fie vândute flacoane care conțineau de fapt soluție salină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel