Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti COVID-19 nu sunt experimentale

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Vaccinurile anti coronavirus sunt sigure și nu sunt experimentale. Deși există încă studii în desfășurare, acestea țin în special de cât timp ar putea oferi imunitate un vaccin, spre exemplu. 

Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale? Nu, este răspunsul oficial al Ministerului Sănătății, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției. 

”Înainte să fie autorizate, vaccinurile au trecut prin studii clinice de fază 1, 2 și 3, demonstrându-se astfel eficacitatea și siguranța acestora. Faptul că ele continuă să fie monitorizate atent NU înseamnă că sunt în faza de experimentare. Deși vaccinurile au trecut printr-o serie de teste riguroase înainte de a fi autorizate, este important ca siguranța acestora să fie monitorizată în mod constant. De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar și cele care există de foarte mulți ani pe piață, sunt supuse acestui proces de monitorizare neîntreruptă, numit farmacovigilență.

Studii clinice 

Într-un studiu clinic, care poate include doar câteva zeci de mii de voluntari (din motive logistice și economice), nu se pot analiza efectele unui medicament pentru toate categoriile de oameni, iar anumite reacții adverse sunt atât de rare, încât nu apar în timpul studiului. De aceea, pe prospectul anumitor medicamente (vaccinuri, medicamente biologice sau substanțe noi apărute după 2011) apare un triunghi negru însoțit de mențiunea: Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare, care ne indică faptul că pentru o perioadă de câțiva ani, pe baza informațiilor obținute din utilizarea pe scară largă, balanța beneficiu-risc este reevaluată frecvent. Chiar dacă studiile clinice ne indică o probabilitate foarte mare că această balanță va înclina spre beneficii, este bine să rămânem vigilenți și atenți la posibilele efecte nedorite.

Studii în desfășurare

Motivul pentru care, în cazul vaccinurilor aprobate de EMA ( Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson), studiile de fază 3 sunt încă în desfășurare are legătură cu câteva întrebări la care încă nu s-a răspuns, precum: Există protecție pe termen lung? Va fi necesară o nouă doză de rapel și dacă da, când anume? Cum variază nivelul de anticorpi din sânge în timp? Întrebări importante, dar nu atât de urgente, încât să fi amânat vaccinarea populației, riscând un număr mare de decese și imposibilitatea controlării pandemiei pentru mai mulți ani”, precizează Ministerul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel