Vaccinul Covid-19 și tratamentele cu acid hialuronic. Ce reacții adverse pot apărea

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Specialiştii esteticieni au explicat dacă persoanele care au folosit recent tratamente cu acid hialuronic pot să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Un studiu la care au participat peste 15.000 de persoane cu diferite intervenții estetice făcute în ultimele 3-6 luni, spune că la trei dintre ele, după administrarea vaccinului Covid-19, au apărut umflături și inflamații în zona feței, unde le-au fost injectate substanțele, scrie ProTv. Trei persoane din 15.000 reprezintă un procent infim și nu poate demonstra că tratamentele cu acid hialuronic sunt contraindicate în cazul vaccinului, dar specialiștii esteticieni au venit să clarifice acest aspect. Asta pentru că aceste informații au trezit îngrijorări în rândul femeilor care recurg la astfel de tratamente.

„Multe din pacientele care au apelat la servicii estetice m-au întrebat dacă există o limitare între vaccin și intervenții, după studiul și recomandările date de academia americană de dermato-chirurgie am spus că nu e nicio limitare. Studiul a fost făcut pe pacienți care primeau vaccin de la Moderna, această variantă de ARN mesager și nu există o contradicție între substanțe. Tipul de efect secundar a fost de tip edem, adică umflatură pe zona de injectare, umflatură care poate să fie prezentă de exemplu după un tratament stomatologic sau mai putem întâlni la pacienți care au herpes simplex în zona buzelor sau care au o infecție bacteriană care apare după injectare.” a explicat Dr.Leventer, medic dermatolog.

"Inflamațiile pot apărea în cazul oricărui tip de vaccin"

„Societatea internațională de chirurgie estetică într-adevăr a relatat niște cazuri de apariție a unor inflamații, dar aceste inflamații pot apărea în cazul administrării oricărui tip de vaccin, fie că discutam de vaccinul anti-gripal, cel împotriva hepatitei B sau cel anti-COVID. Reacțiile adverse, gen inflamatorii, pot apărea oricând, dar se tratează foarte ușor. Este reacție normală a organismului prin care produce anticorpi, inflamația în sine este un mecanism care produce anticorpi.”, a spus Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică.

„Chiar eu personal am tratamente cu acid făcute la nivelul buzelor și a pomeților și sâmbătă fac deja cea de-a doua doză de vaccin fără probleme. Acidul hialuronic este o substanță naturală care se regăsește și în mod normal în componenta oricărui organism uman. Vaccinul funcționează la un nivel mai microscopic mai mic decât nivelul unde acționează toxina botulinică”, a spus Alisa Zisman, chirurg plastician. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel