EXCLUSIV  Vaccinul Covid-19 și femeile cu endometrioză. Dr Voicu Simedrea: Există o singură contraindicație relativă

Doctorul Simedrea, despre vaccinul Covid-19
Doctorul Simedrea, despre vaccinul Covid-19

Dr Voicu Simedrea, Fondator Endo Institute, Centru de excelență în endometrioză, parte a Rețelei de sănătate Regina Maria, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News despre vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul femeilor cu endometrioză. Medicul a explicat care sunt contraindicațiile și dacă acestea exista când vorbim despre vaccinul Covid-19 în rândul pacientelor cu această afecțiune.

Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este una dintre principalele cauze a infertilității feminine. Boala presupune dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, iar la pacientele cu stadiul 3 sau 4 de boală, intervenții chirurgicale numeroase și chiar infertilitate. 

Anca Murgoci (DC News): Este indicat ca o femeie cu endometrioză să se vaccineze anti-Covid-19?

Dr Voicu Simedrea: Da, este indicat ca femeile cu endometrioză să se vaccineze, la fel ca orice altă pacientă întrucât pericolele pe care le evită prin vaccinare sunt substanțiale și nu există dovezi care să contraindice vaccinarea la persoanele cu endometrioză sau la paciente cu boli autoimune. Mai mult, există studii care demonstrează eficiența utilizării acestei metode de tratament a vaccinării ARN mesager la pacienții cu boli autoimune. 

Există totuși o contraindicație în rândul femeilor cu endometrioză și vaccinul Covid-19. Singura contraindicație relativă este ca, după vaccinare, timp de patru săptămâni, femeile să conceapă.  

Anca Murgoci (DC News): Sunt mai expuse femeile cu endometrioză decât femeile care nu au această boală să facă o formă gravă de Covid-19? 

Dr Voicu Simedrea: Nu există studii în acest sens. Având în vedere că aceste paciente au un status imunitar modificat în sensul unei reacții autoimune exagerate, există riscul ca ele să dezvolte o reacție autoimună la infecția cu noul coronavirus și, astfel, să dezvolte o formă mai gravă de boală.

Anca Murgoci (DC News): Este endometrioza o boală cronică?

Dr Voicu Simedrea: Endometrioza este o boala cronică. Nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu tratament. Sunt paciente care reușesc să își controleze boala prin alimentație și stil de viață sănătos și sunt și paciente care necesită un tratament cronic pe toată perioada vieții lor, activă hormonal. Rolul intervenției chirurgicale este de a aduce o pacientă din stadiul 3, 4 de boală la stadiul 1, 2. Intervenția nu vindecă, ci doar ameliorează semnificativ afecțiunea, urmând ca celelalte specialități conexe, împreună cu medicul curant să controleze boala. Pacienta, și după operație, rămâne o pacientă cronică. În cadrul centrelor Endo Institute diagnosticăm și tratăm endometrioza în toate stadiile, de la diagnosticare pana la stadiile 3 si 4 care necesită intervenție chirurgicala. Pentru a fi cât mai aproape de pacientele noastre pentru monitorizarea constantă am deschis centre în 5 orașe din România – Timișoara, Cluj, Iași, Constanța și București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel