Vaccin împotriva COVID-19 la 6 luni? Valeriu Gheorghiţă: Virusul nu va ieşi din circulaţie

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Col. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a vorbit despre posibilitatea ca vaccinul să fie făcut la fiecare jumătate de an. 

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că în următorul an virusul nu o să iasă din circulație și o să apară focare în special în perioada sezonului rece.

„Foarte puțin probabil să-l facem din șase în șase luni, vom trece în a doua parte importantă... Virusul nu va ieși din circulație, dar vom trece în perioada în care virusul rămâne mai ales, mai intens, când e frig”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Estimările specialiștilor arată că pandemia s-ar putea încheia peste aproximativ un an.

„Noi sperăm ca din a doua jumătate a anului 2022 să intrăm în perioada post pandemică”, a precizat Gheorghiță.

Medicul Gheorghiță a mai spus că este posibil ca anul viitor să apară alt vaccin adaptat perioadei de după pandemie, scrie Mediafax.

Certificatul verde, disponibil doar cu doza booster? 

”În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.

Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a declarat Valeriu Gheorghiță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel