Vaccin Covid-19. Valeriu Gheorghiță: Efectele adverse la care trebuie să fiți atenți! Să NU confundăm!

Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV / Foto: gov.ro
Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV / Foto: gov.ro

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a făcut precizări importante, duminică seara, privind reacțiile adverse. 

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a declarat duminică seară, la Antena3, că „este firesc să se vorbească despre reacții adverse pentru că, dacă ne uităm la motivele pentru care oamenii ezită sau amână decizia de vaccinare este tocmai această teamă de reacții adverse.”

Președintele CNCAV a explicat apoi că „aceste reacții adverse sunt niște evenimente anticipate la o anumită categorie de persoane.”

Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse. Majoritatea, sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Practic, apare durerea, disconfortul local, umflătură în anumite cazuri sau chiar roșeață.

Sunt persoane care dezvoltă febră, dureri musculare, dureri de cap, uneori disconfort abdominal... Aceste manifestări sunt pasagere, nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament sau o atitudine medicală particulară. Se pot utiliza medicamente anti-termice obișnuite sau anti-inflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul.”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță la Antena3.

Întrebat când ar trebui să ne îngrijorăm de reacțiile adverse, Valeriu Gheorghiță a răspuns că „atunci când aceste manifestări clinice apar la cel puțin patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul și nu pentru că ar fi o reacție adversă atipică, ci pentru că ar putea fi, de fapt, semne ale infecției cu SARS-CoV-2. Înseamnă că trebuie să ne testăm, să nu confundăm o așa-zisă reacție adversă la vaccin cu debutul clinic al bolii.”

„În general, majoritatea reacțiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare.”, a subliniat președintele CNCAV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel