Vaccin Covid-19. Studiu japonez: Mare parte dintre efectele adverse acute au fost induse de stresul psihologic

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Mare parte dintre efectele adverse acute ale vaccinului Covid-19 au fost induse de stresul psihologic, arată un studiu realizat de Spitalul Central al Forţelor de Apărare din Japonia.

În urma unui studiu realizat de Spitalul Central al Forțelor de Apărare din Japonia, s-a constatat faptul că o mare parte a efectelor adverse acute la vaccinul Covid-19 au fost determinate de anxietatea pacienților în cauză.

Shuichi Kawano, colonel în forţele terestre de apărare, a declarat că "vaccinul e considerat sigur." El a precizat că "a reieşit clar faptul că un număr de oameni au fost stresaţi de vaccinare. Ar putea semnala un tipar în care cu cât subiecţii sunt mai tineri, cu atât e mai mare probabilitatea să resimtă anxietate".

Practic, ce arată studiul este că 90% dintre reacțiile puternice la vaccinul Covid-19 au fost cauzate de faptul că oamenii și-au autoindus frica de posibile reacții adverse. Stresul a acționat ca factor declanșator, potrivit Japan News. 

Studiul a fost realizat pe 2.930 de persoane care s-au vaccinat la un centru din Tokyo, administrat de Ministerul Apărării. Este vorba despre un centru deschis pe 24 mai, primul din Japonia unde s-a administrat vaccinul produs de Moderna. 

Peste 1,2 milioane de persoane s-au vaccinat la centrul în cauză până pe 24 septembrie. 2.930 dintre acestea, adică 0,24%, au avut efecte adverse acute, într-un interval de 30 de minute de la administrare. 68,2% dintre persoanele cu efecte adverse acute sunt femei. Peste o treime dintre reacțiile cauzate de stres au fost înregistrate la grupa de vârstă 20-34 de ani, notează și Observator.

Nu a existat niciun caz de o reacție gravă care să ducă la șoc anafilactic.

VEZI ȘI: Efecte vaccin după 3, 5, 50 de ani. Medicul Vasi Rădulescu: Te rog să citești!

Pentru a convinge cât mai mulţi oameni să se vaccineze şi să scape de frica vaccinului, medicul Vasi Rădulescu le explică românilor de ce trebuie să se vaccineze, ce contraindicaţii sunt şi cum îi protejează vaccinul.

„Am pregătit informații care sper să te ajute cu toate nelămuririle sau fricile. Ele sunt explicate simplu, pe înțelesul tuturor.

1. Singurele contraindicații majore la vaccinare sunt reacțiile alergice la prima doză sau tromboza cu trombocitopenie imună indusă de prima doză. Nu se face a doua doză. Așadar nu există alte contraindicații, dar, după cum vei vedea mai jos, sunt situații în care ar fi bine să discuți și cu medicul curant, pentru o siguranță deplină.", a scris medicul.

(Citește continuarea articolului AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel