Vaccin Covid-19: Ce se întâmplă dacă nu te prezinți la rapel, potrivit experților

Vaccin Covid-19: Ce se întâmplă dacă nu te prezinți la rapel, potrivit experților
Vaccin Covid-19: Ce se întâmplă dacă nu te prezinți la rapel, potrivit experților

Lumea este deja în proces de vaccinare pentru a combate pandemia de coronavirus.

Există mai multe vaccinuri dezvoltate care sunt deja administrate și cele mai multe necesită două doze pentru a realiza imunizarea pacientului. Dar ce se întâmplă dacă nu mai faceți rapelul?

BBC a strâns opiniile diferiților experți în sănătate publică cu privire la ceea ce se poate întâmpla dacă ați fost vaccinat doar cu prima doză

David Lo, imunolog și profesor la Universitatea din California Riverside, a spus că „a doua doză poate fi foarte importantă pentru a vă asigura că aveți un răspuns imun adecvat”. ”Dacă facem o analogie, e ca la școală: poate unii reușesc să rețină informația din clasă, dar majoritatea trebuie să repete și acasă. Vor exista variații individuale (pentru cineva care ia o singură doză), dar cel mai probabil nu au imunitate completă. Cu toate acestea, chiar și o mică imunitate față de prima doză poate contribui la reducerea severității oricărei infecții”, a zis specialistul.

Rebeca Wurtz, medic de boli infecțioase și expert în sănătatea populației la Universitatea din Minnesota, a zis că: "Nu aș rata a doua doză decât dacă nu pot ajunge sub nicio formă! Altfel, nu este nicio scuză pentru a nu te prezenta la rapel. Dacă este absolut imposibil pentru tine să mergi la a doua doză, atunci în mod ideal ar trebui să faci rapelul la cel mult câteva zile distanță (sau trei-patru săptămâni) față de data la care erai programat”. ”Până nu primiți a doua doză, aveți mai puțină protecție. În schimb, un pacient complet imunizat se bucură de o protecție mai bună. Veți primi, cu siguranță, o protecție semnificativă chiar dacă primiți a doua doză săptămâni mai târziu (dacă nu v-ați putut prezenta la data inițială)”, a adăugat specialistul. Wurtz continuă: „Dozele de rapel pot deveni de rutină. Datele recente sugerează că, dacă ați făcut Covid-19, o singură doză de vaccin Pfizer sau Moderna (care acționează în esență ca o doză de rapel) este suficientă pentru a crește nivelurile de anticorpi la ceea ce este considerat a fi un nivel de protecție”.

David Alland, profesor și șef al diviziei de boli infecțioase de la Rutgers Medical School din New Jersey, explică: „În primul rând, nu avem date pe termen lung cu privire la niciunul dintre aceste vaccinuri privind durata imunității. În mod normal, a doua injecție este utilizată atât pentru a crește imunitatea, cât și pentru a crește durata acelei imunități. Avem deja câteva date cu privire la prima întrebare, dar nu la a doua. Știm că protecția nivelului crește odată cu a doua doză, deci există în mod clar un beneficiu. Cu toate acestea, nu știm cât va dura această protecție, iar imunitatea dumneavoastră va dura probabil mai mult cu a doua doză”.

”Acestea fiind spuse, cred că oamenii ar trebui să fie fericiți că se vaccinează, chiar dacă este doar o doză. Dacă există probleme de stoc sau nu puteți merge la a doua doză din cauza unei alte probleme, probabil că nu este atât de rău. Dacă întârzierea este de patru până la șase sau opt săptămâni, de exemplu, pentru a face rapelul este în regulă. Desigur, dacă așteptați un an, nu veți primi același impuls pentru imunizare și este posibil să nu primiți aceeași protecție”, a mai zis David Alland.


Dacă trebuie să alegeți între vaccinarea ”corectă” sau „greșită”, aș încerca probabil să o fac corect, adică să fac rapelul, deoarece acum este momentul în care avem nevoie de cea mai mare protecție, când suntem într-adevăr la vârf de transmisie. În orice caz, este bine să facem ambele doze decât să ne mulțumim cu o protecție incertă”, a conchis specialistul citat de 20 min.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel