Ungaria vrea să caute pe cont propriu surse de aprovizionare cu vaccin. Ministru maghiar: Comisia Europeană se mișcă încet

Ungaria vrea să caute pe cont propriu surse de aprovizionare cu vaccin. Ministru maghiar: Comisia Europeană se mișcă încet
Ungaria vrea să caute pe cont propriu surse de aprovizionare cu vaccin. Ministru maghiar: Comisia Europeană se mișcă încet

Ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului spune că Ungaria o să înceapă să caute pe cont propriu surse de aprovizionare cu vaccin.

Ungaria este nevoită să caute surse de aprovizionare cu vaccin pe cont propriu, dat fiind că vaccinarea masivă nu a putut fi începută în Uniunea Europeană, din cauza încetinelii cu care acţionează Comisia Europeană, a spus la conferinţa de presă de joi a guvernului ungar Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului. Potrivit acestuia, cabinetul negociază cu toate sursele care oferă şansa aprovizionării, inclusiv cu China şi cu Rusia.

El a subliniat că guvernul doreşte să achiziţioneze doar vaccinuri cu care au fost imunizaţi milioane de oameni şi pe care autorităţile ungare le consideră sigure şi eficiente.

Ministrul a criticat şi Agenţia Europeană a Medicamentului pentru încetineala acesteia. El a spus că autorităţile ungare au autorizat deja vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, astfel, dacă agenţia europeană şi-ar da şi ea acordul, vaccinarea va putea începe cu acest produs. A adăugat că săptămâna aceasta şi vaccinul rusesc a primit autorizaţia provizorie în Ungaria, iar ministrul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó va efectua joi o vizită la Moscova în acest context.

Cantitatea de vaccin sosită în Uniune este în mod clar insuficientă – a spus ministrul -, în timp ce în afara Europei, de exemplu în Israel, în Statele Unite, în Regatul Unit sau în lumea arabă deja sunt vaccinate mase largi.

Vaccinul rusesc, soluție?

Despre vaccinul rusesc Sputnik, Gergely Gulyás a declarat că ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó va putea oferi cifre exacte despre acesta după discuţiile pe care le va purta vineri, dar se pare că Rusia a fost capabilă să remedieze lipsa capacităţii de producţie, astfel ea poate produce vaccinul în cantităţi mai mari.

În ceea ce priveşte vaccinul chinezesc, a spus că s-a convenit asupra livrării imediate a unei cantităţi de 1 milion de doze, pentru aceasta însă este nevoie şi de autorizaţia Institutului Naţional pentru Farmacie şi Nutriţie din Ungaria.

Ministrul a subliniat că nu se doreşte exercitarea presiunii asupra niciunei autorităţi cu scopul nerespectării protocoalelor profesionale. El a adăugat că toate autorităţile din Ungaria şi din Europa trebuie să aibă în vedere faptul că zilnic mor din cauza coronavirusului mii de oameni, care ar fi putut fi salvaţi dacă ar fi fost vaccinaţi. Din acest motiv procesul de autorizare trebuie accelerat, a opinat ministrul.

El nu crede că autorităţile din Anglia ar fi procedat iresponsabil în cazul vaccinului AstraZeneca, pe care l-au autorizat deja, şi nu crede nici că în China ar fi fost imunizaţi zeci de milioane de cetăţeni cu un vaccin dăunător.

Răspunzând la întrebarea dacă se va putea respecta obiectivul propus de Bruxelles cu privire la vaccinarea până în luna martie a cel puţin 80% din cei în vârstă de peste 80 de ani, lucrătorii sanitari şi asistenţii sociali, iar până în vară a 70% din populaţia adultă, Gergely Gulyás a precizat că, dacă UE livrează vaccinul în ritmul actual, obiectivul va putea fi îndeplinit doar dacă guvernul ungar se va aproviziona cu vaccinuri şi din surse alternative, informează Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel