Ungaria, plan de RELANSARE economică. Credite de 28.000 de euro pentru IMM-uri

Ungaria, plan de RELANSARE economică. Credite de 28.000 de euro pentru IMM-uri
Ungaria, plan de RELANSARE economică. Credite de 28.000 de euro pentru IMM-uri

În cadrul planului de acţiune pentru relansarea economiei, Guvernul Ungariei a hotărât introducerea unei noi construcţii de credit pentru întreprinderile mici şi mijlocii aflate în situaţie dificilă din cauza epidemiei de coronavirus

La deschiderea anului economic organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei, prim-ministrul ungar Viktor Orbán a hotărât introducerea unei noi construcţii de credit pentru întreprinderile mici şi mijlocii aflate în situaţie dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. Aceştia pot împrumuta un credit scutit de dobândă de până la 10 milioane forinţi (28.105 euro) pe o perioadă de 10 ani, al cărui rambursare trebuie începută doar după 3 ani. Premierul a explicat: înaintea epidemiei, economia ungară a atins recorduri, însă criza cauzată de pandemia de coronavirus – cu toate că nu a putut s-o pună la pământ – i-a dat economiei “o mare lovitură la stomac” şi a venit vremea defensivei.

Prim-ministrul a făcut un bilanţ al planului de acţiune pentru protecţia economiei deja încheiat, care – a spus – şi-a atins scopul, menţinerea locurilor de muncă, dat fiind că, în decembrie 2020, efectivul forţei de muncă a fost identic cu cel dinaintea epidemiei, din decembrie 2019. Numărul celor încadraţi în muncă în Ungaria a atins din nou cifra de 4,5 milioane – a subliniat, adăugând că rata şomajului în Ungaria este a 3-a cea mai redusă în UE.

Dintre instrumentele planului de acţiune pentru protecţia economiei, premierul a prezentat moratoriul privind amânarea ratelor de credite – datorită căruia familiile şi întreprinzătorii au rămas cu 3000 miliarde de forinţi (8,43 miliarde euro) în plus – şi sprijinul acordat pentru salarii în sectoarele aflate în dificultate. El a precizat că aceste sectoare au fost scutite de plata taxei de contribuţie socială şi de jumătate din impozitul profesional, în plus, 1434 întreprinderi din Ungaria au beneficiat de sprijin pentru investiţii, prin care au fost păstrate 280 000 de locuri de muncă şi au fost create câteva zeci de mii noi. Potrivit premierului, guvernul a rezistat tentaţiei de a trece – pe perioada crizei – la un regim economic bazat pe ajutoare.

Scade TVA-ul pentru construirea de locuințe

Dintre măsurile deja aplicate, el a evidenţiat reducerea TVA pe construirea de locuinţe la 5%, creditul preferenţial de 6 milioane forinţi (16 863 euro) pentru renovarea locuinţelor – din care jumătate reprezintă un sprijin nerambursabil -, începerea reconstituirii celei de-a 13-a pensii, precum şi scutirea de impozitul pe venit al tinerilor sub 25 de ani, care va fi introdusă din 2022. În legătură cu construirea locuinţelor noi, a menţionat că obiectivul este realizarea a 40 000 de locuinţe pe an.

Privind a doua etapă a planului de relansare a economiei care va începe în aprilie, premierul a explicat: planul este concentrat asupra învăţământului superior, ministrul finanţelor, Mihály Varga a prevăzut o dezvoltare în valoare de 1500 miliarde forinţi (4,21 miliarde euro). Prim-ministrul speră totodată că suma va putea ajunge până la cifra de 2000 miliarde forinţi (5,62 miliarde euro), adăugând că “universităţile care vor să se transforme” vor putea face acest lucru până în 1 aprilie.

Etapa a treia va fi cea a marilor dezvoltări şi va începe în iulie, în esenţă fiind axată pe energia verde, pe construirea unei economii circulare şi pe digitalizarea completă a economiei – a relatat premierul, potrivit Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel