Un parazit al pisicii tale te-ar putea infecta și pe tine. Semnele se văd în ochii felinei

Sursă foto: Pexels (Chiara Silvia Sturion)
Sursă foto: Pexels (Chiara Silvia Sturion)

Un parazit care de regulă se găsește la pisici ar putea să te afecteze. Iată care sunt semnele la oameni și pisici. 

Toxoplasma gondii este probabil cel mai de succes parazit din lume până în prezent. Această creatură microscopică este capabilă să infecteze orice mamifer sau pasăre, iar oamenii de pe toate continentele sunt potențiali infectați. Odată infectată, o persoană poartă Toxoplasma pe viață. Până acum, nu există un medicament care să poată eradica parazitul din organism. Și nu există niciun vaccin aprobat pentru utilizare la om.

În întreaga lume, se estimează că 30-50% dintre oameni sunt infectați cu Toxoplasmă. Un sondaj al studiilor efectuate la băncile de sânge și clinicile de fertilitate din anii 1970 a stabilit rata infecției la 30%. Cu toate acestea, un studiu recent bazat pe o comunitate din Australia de Vest a constatat că 66% dintre oameni au fost infectați.

Ochii pot fi afectați de infecție

Boala cauzată de acest parazit poate crea cicatrici în partea din spate a ochiului. Noua cercetare a căutat semne de boală la oameni sănătoși și a constatat că un număr semnificativ poartă semnele Toxoplasmei. Pisicile prind parazitul atunci când mănâncă pradă infectată. Apoi, timp de câteva săptămâni, trec prin fecale un număr mare de paraziți într-o formă care poate supraviețui perioade lungi, chiar și în condiții extreme.

Când fecalele sunt ingerate de către animale în timpul pășunatului, paraziții trec în mușchi și supraviețuiesc acolo după ce animalele sunt sacrificate pentru carne. Oamenii se pot infecta mâncând această carne sau produse proaspete ori bând apă murdară de pisici. De asemenea, este posibil ca o femeie infectată pentru prima dată în timpul sarcinii să transmită infecția copilului ei nenăscut, scrie Live Science

Toxoplasmoza afectează vederea

În timp ce infecția cu Toxoplasma este extrem de comună, cea mai importantă statistică de sănătate este rata bolii cauzată de infecție, care se numește toxoplasmoză.

Toxoplasmei îi place foarte mult retina, țesutul nervos cu mai multe straturi care căptușește ochiul și generează viziunea. Infecția poate provoca atacuri recurente de inflamație a retinei și cicatrici permanente ale retinei. Aceasta este cunoscută sub numele de toxoplasmoză oculară. Spre deosebire de multe dintre cele scrise despre toxoplasmoza oculară, cercetările medicale arată că această afecțiune se instalează de obicei la adulții sănătoși. Cu toate acestea, la persoanele în vârstă sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit, ori sarcina, poate fi mai gravă.

Un atac de inflamație activă provoacă „pete” și vedere încețoșată. Când inflamația progresează spre cicatrice, poate exista pierderea permanentă a vederii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel