Un nou coronavirus se poate răspândi de la câini la oameni

La scurt timp după ce a izbucnit pandemia COVID-19 în orașul Wuhan și SARS-CoV-2 s-a răspândit treptat în întreaga lume, profesorul de la Universitatea Duke (America), Gregory Gray, l-a pus pe unul dintre studenții săi să dezvolte un test capabil să detecteze toate speciile de coronavirus, în scopul de a preveni o viitoare catastrofă.

Obiectivul a fost, odată dovedită fiabilitatea instrumentului, de a-l folosi pentru a localiza coronavirusul care ar fi putut trece de la animale la oameni, așa cum se suspectează că s-a întâmplat cu SARS-CoV-2.

Rezultatul: au descoperit un coronavirus în Malaezia care părea că a trecut de la câini la oameni. Aceștia au obținut această constatare prin analiza tampoanelor nazale de la 301 persoane din Sarawak, majoritatea copii, admiși în perioada 2017-2018 cu pneumonie. La opt dintre acești pacienți (2,7%), au găsit urme de ARN ale unui virus de acest tip de origine canină, după cum descrie revista Clinical Infectious Disease.

După utilizarea altor teste mai convenționale pentru a confirma aceste constatări, specialiștii au detectat virusul la doi dintre pacienți. După secvențierea acestuia, l-au identificat ca un nou amestec recombinat de coronavirus canin și felin, niciodată documentat până acum.

După cum explică cercetătorii, este pentru prima dată când a fost înregistrată o recombinare a coronavirusului provenit de la câini și pisici la pacienții cu pneumonie. „Dacă este confirmat ca agent patogen, ar deveni al optulea care provoacă boli la oameni ”, subliniază aceștia, deși insistă că descoperirea lor necesită investigații suplimentare. 

În plus, subliniază faptul că acest coronavirus nou descoperit împărtășește multe caracteristici genomice cu cel care a provocat pandemia COVID-19. 

Cu toate acestea, ei avertizează că studiul are o serie de limitări, precum faptul că nu a respectat așa-numitele Postulate Koch, o listă de cerințe foarte stricte pentru a putea valida existența unui virus și a unei boli. Ei recunosc, de asemenea, că coronavirusul detectat ar putea fi pur și simplu în tractul respirator al pacienților fără a fi cauza bolii.

Cercetătorii denunță, de asemenea, că coronavirusurile „nu au fost suficient studiate” de ani de zile, deoarece au fost asociate în multe ocazii cu răceala obișnuită.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy