Un clujean de 105 ani, veteran de război, s-a vaccinat împotriva COVID-19

Un clujean de 105 ani, veteran de război, s-a vaccinat împotriva COVID-19  /  Sursă foto: Pixbay
Un clujean de 105 ani, veteran de război, s-a vaccinat împotriva COVID-19 / Sursă foto: Pixbay

Un clujean în vârstă de 105 ani, fost profesor de muzică, a primit săptămâna trecută prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Deşi are peste un secol de viaţă, acesta citeşte fără ochelari, cântă la vioară şi e plin de viaţă.

Iosif Rusu este cel mai vârstnic locuitor din oraşul Gherla (judeţul Cluj), el fiind cetăţean de onoare al municipiului. De-a lungul vieţii, acesta a ajuns de multe ori în atenţia scriitorilor.

În faţa jurnaliştilor de la postul de televiziune Digi24, clujeanul a citit câteva pasaje dintr-o carte, în care este descris chiar el. "Vitalitate, eleganţă, luciditate, generozitate, erudiţie şi o permanentă pasiune de a cânta la vioară. Acestea se pot spune despre colonelul în rezervă Iosif Rusu. S-a născut la 25 octombrie, localitatea Chiojd, comuna Ţaga, judeţul Cluj, 1915", a citit bărbatul.

Iosif Rusu a povestit că viaţa lui n-a fost uşoară, la 25 de ani fiind rănit, în timp ce se afla în armată. "La al Doilea Război Mondial, am fost în Munţii Caucaz, am fost rănit, am avut noroc că nu am prea atacat până în aprilie '43, când a început ofensiva mare a ruşilor. Numai eu am fost rănit şi am venit în ţară", a spus el. Pentru faptele sale de pe front a fost decorat cu "Steaua României", clasa a V-a, iar în prezent este colonel în rezervă. 

Chiar dacă a trecut prin numeroase greutăţi, clujeanul nu a fost bolnav mai deloc pe parcursul vieţii. "Nu am fost bolnav niciodată, de nimic. Am avut 43 de ani de serviciu, dar nu am avut nicio zi de concediu medical", a mărturisit Iosif Rusu.

Bărbatul s-a vaccinat de COVID-19

O lungă parte din viaţa sa a fost profesor de muzică. "Vioara pe care o are este din 1940. Poate nu-i mai iese atât de bine mânuirea ei, dar noi îl încurajăm mereu", a explicat pentru site-ul de ştiri nepoata sa, Daniela Jiman.

Deşi are o vârstă la care majoritatea oamenilor, dacă ar atinge-o, ar suferi de probleme neurologice, Iosif Rusu ştie perfect rusă şi franceză. Iar acum învaţă limba engleză. "Are o viaţă şi a avut tot timpul o viaţă foarte ordonată, mănâncă mese regulate, încearcă să mănânce cât mai sănătos. Şi pe noi ne surprinde în fiecare zi, are o memorie fantastică şi acum încearcă tot timpul să înveţe ceva nou. Îi frustrat pentru ca nu cunoaşte limba engleză, tot timpul îşi notează cuvinte în limba engleză, încearcă sa facă legături, să vadă", a mai povestit nepoata. 

Bărbatul se simte norocos că a trecut cu bine peste lunile de pandemie, dar i-a fost greu pentru că familia nu prea l-a vizitat din dorinţa de a-l proteja. Săptămâna trecută acesta a primit prima doză de vaccin împotriva Covid.

"M-am hotărât să mă vaccinez ca sa-i mai păzesc pe ai mei şi să prind imunitate. Nu te doare, nu nimic, o înţepătură şi gata", a explicat bărbatul. Iosif Rusu va primi a doua doză de vaccin COVID pe 8 februarie, informează eBihoreanul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel