Un aliat strategic al lui Ponta are probleme. Cine se pregătește să-i ia locul

Premierul Italiei, socialistul Matteo Renzi, riscă să devină una dintre marile dezamăgiri politice ale ultimilor ani dacă eșuează să livreze reformele ambițioase promise la preluarea mandatului, în februarie anul acesta. La pândă stă Silvio Berlusconi, controversatul politician italian care, deși aparent izolat, nu a părăsit nicio clipă coridoarele puterii.

Matteo Renzi, un apropiat al lui Victor Ponta și singurul lider socialist care l-a vizitat între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, a devenit în februarie anul acesta cel mai tânăr premier din Uniunea Europeană. El l-a înlocuit la șefia Executivului italian pe tehnocratul Enrico Letta. Socialistul a propus un program anti-austeritate, cu măsuri menite să ajute la redresarea economică a Italiei, măcinată de recesiune și austeritatea adoptată de fostul premier Mario Monti.

În aprilie, guvernul Renzi a adoptat un decret de reducere a taxelor cu 80 de euro pe lună pentru cei care câștigă între 8.000 și 26.000 de euro pe an. Inițiativa guvernului de stânga de a reduce taxele pentru 10 milioane de italieni, cu scopul de a crește consumul după doi ani de austeritate, a fost privită cu scepticism de unii analiși politici.

Pentru bugetul pe 2015, Renzi vorbea despre "cea mai mare reducere a taxelor din istoria Republicii": 18 miliarde de euro. Anunțul nu a fost bine primit de liderii locali, care au amenințat că vor impune noi taxe pentru a acoperi gaura bugetară. În aceste condiții, guvernul italian trebuie să respecte regulile bugetare ale Uniunii Europene. Bruxellesul a făcut deja o concesie luna trecută, când a oferit Franței, Italiei și Belgiei trei luni în plus pentru a-și construi bugetul în limitele legale.

Ce "coace" Berlusconi

Între timp, fostul premier Silvio Berlusconi merge o dată pe săptămână la un spital pentru bolnavii de Alzheimer, aflat lângă Milano. Berlusconi ispășește începând cu luna mai o pedeapsă de muncă în folosul comunității. Liderul dreptei italiene, în vârstă de 77 de ani, a fost condamnat anul trecut la 4 ani și jumătate de închisoare pentru fraudă fiscală, dar nu va sta nicio zi după gratii. Liderul Forzza Italia va face în schimb un an de muncă în folosul comunității, de care nu este exclus să scape mai devreme de luna mai a anului 2015.

Revenirea lui Berlusconi în viața politică părea o fantezie după ce a fost condamnat în dosarul Ruby, în care era acuzat de relații sexuale cu o prostituată minoră. Însă o Curte de Apel din Italia l-a achitat la 18 iulie anul acesta, anulând pedeapsa de 7 ani cu închisoare și interdicția de a mai deține vreodată vreo funcție publică.

Un eșec al guvernului Renzi ar deschide calea unei reveniri a veșinicului Berlusconi, mai ales că formațiunea anti-UE care a surprins la ultimele alegeri, Mișcare de Cinci Stele, a lui Beppe Grillo, a scăzut drastic în sondaje și nu pare să fie o alternativă. 

AFP scria în vară că, deși Berlusconi a făcut un pas în spate, rămâne un jucător foarte influent pe scena politică italiană, capabil să aducă milioane de voturi la alegeri. Informații publicate de presă spuneau că Berlusconi lucrează la crearea unei "federații de partide" de dreapta, care ar include inclusiv formațiunile extremiste Liga Nordului și Frații Italiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel