Află în articol care este cea mai ieftină și sănătoasă alternativă pentru înlocuirea uleiului.
Prețul la ulei a explodat în ultima vreme, iar mulți români au luat cu asalt magazinele pentru a-și cumpăra baxuri întregi de ulei, pe motiv că prețul acestuia ar urma să crească și mai mult în ultima vreme.
Deși autoritățile au anunțat că România are suficient ulei și că nu există motiv de panică, unii au continuat să își facă provizii.
Totuși, specialiștii le amintesc românilor că uleiul nu este un aliment vital și poate fi ușor înlocuit în alimentație. Prin urmare, nu ar trebui să uităm de untura de porc, mai ieftină, dar şi mai sănătoasă. Alternative ceva mai scumpe sunt untura de raţă, de gâscă, sau uleiul de rapiță, şi cel de palmier, relatează Pro Tv.
Untura o găsiţi în magazine sau la târguri. 450 de grame de untură de porc costă între 7 şi 10 lei. În stare lichidă după ce este încălzită are mai mult de un litru. Cel mai bine este dacă ne-o facem singuri acasă.
“Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu 4 persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile.”, spune Gină Bradea, vlogger.
Untura de porc este o grăsime bună pentru că poate fi procesată uşor de către organism. În plus, 3 linguri de untură au 1000 de unităţi de vitamina D, foarte bună pentru sistemul imunitar. Dacă vreți să cumpărați slănină și să vă faceți singuri untura acasă, aflați că un kilogram de slănină de porc costa între cinci și opt lei.
“Poți să faci mâncare cu unt, poți să faci mâncare cu untură. Avem paradoxul francez care ne spune că dacă gătim cu puțin unt nu înseamnă că ne vom îngrăşa. Orice grăsime e periculoasă, doar că uleiul de floarea soarelui e o chestie procesată, nu toată lumea gătește cu ulei de floarea soarelui extravirgin și presat la rece, în schimb untura este mult mai naturală. Important e să păstrăm proporțiile. Cât despre gust, e important ce pui în mâncare, poți să pui cel mai bun ulei, dar dacă nu pui ingredientele corecte nu o să iasă nimic gustos.”, a declarat chef Radu Dumitrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu