Ursula von der Leyen, după ce Italia a blocat exportul a 250.000 de doze de vaccin: Nu e un caz izolat

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19.

Avertismentul Ursulei von der Leyen vine după ce Italia ca blocat un lot de vaccinuri  AstraZeneca, relatează Agerpres.

"Nu este un caz izolat", a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche.

Roma a anunţat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o "penurie persistentă" şi "întârzieri de aprovizionare" ale grupului. AstraZeneca nu a livrat decât "mai puţin de 10%" din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE.

Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.

Premieră în UE



A fost pentru prima dată când un stat membru, Italia, a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o "altă abordare", furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special. Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători - Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel