TVA modificări legislație europeană. Vânzarea de mașini second hand, vizată

Comisia Europeană a prezentat joi noi instrumente pentru a face mai puţin vulnerabil la fraude sistemul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA), se arată într-un comunicat al forului comunitar. 

Noile norme au scopul de a stimula cooperarea între autorităţile fiscale naţionale şi autorităţile de aplicare a legii. Frauda în domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de euro pe an pentru statele membre ale UE .

”Paradise Papers au arătat din nou modul în care unele persoane profită de aplicarea permisivă a normelor în materie de TVA ale UE pentru a plăti mai puţin TVA decât altele. Ştim, de asemenea, că frauda în domeniul TVA poate fi o sursă de finanţare pentru acte penale, inclusiv pentru terorism”, a spus Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Eurofisc, acces la datele de înmatriculare a autoturismelor

Pentru a combate evaziunea în cazul TVA vor fi luate mai multe măsuri. Reţeaua UE de experţi antifraudă Eurofisc, de exemplu, va avea acces la datele de înmatriculare ale autovehiculelor din alte state membre, contribuind astfel la stoparea unei surse majore de fraudă în domeniul TVA legată de vânzările de autovehicule noi faţă de cele uzate.  Autoturismele recente sau noi, pentru care suma integrală este impozabilă, pot fi vândute ca bunuri de ocazie pentru care doar marja de profit este supusă TVA-ului. Pentru a combate acest tip de fraudă, funcţionarii Eurofisc vor primi de la statele membre accesul la datele de înmatriculare a autoturismelor.

Anchete transfrontaliere, verificare încrucișată

Noi competenţe ar fi, de asemenea, acordate Eurofisc pentru a coordona anchetele transfrontaliere. Noile măsuri ar deschide şi noi canale de comunicare şi de schimb de date între autorităţile fiscale şi organismele de aplicare a legii ale UE cu privire la activităţile transfrontaliere susceptibile de a duce la fraude în domeniul TVA. OLAF, Europol şi Parchetului European (EPPO), care a fost creat recent. Cooperarea cu organismele europene ar permite verificarea încrucişată a informaţiilor naţionale cu cazierele judiciare, bazele de date şi alte informaţii deţinute de Europol şi de OLAF, pentru a identifica adevăraţii autori ai fraudelor şi reţelele lor. Schimbul de informaţii între autorităţile fiscale şi cele vamale ar fi îmbunătăţit în continuare pentru anumite proceduri vamale care sunt în prezent propice fraudelor în domeniul TVA. În temeiul unui regim special, mărfurile care sosesc din afara UE având ca destinaţie finală un stat membru pot ajunge în UE printr-un alt stat membru şi pot tranzita în continuare UE, scutite de TVA. TVA este percepută numai în momentul în care mărfurile ajung la destinaţia lor finală. Această caracteristică a sistemului TVA al UE are ca scop facilitarea comerţului pentru societăţile oneste, dar poate fi folosită abuziv pentru a devia bunuri către piaţa neagră şi pentru a eluda plata TVA în totalitate. 

Aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel