Trifoi roșu, beneficii. O plantă aducătoare de noroc și mai ales de sănătate

Trifoiul aparţine familiei Fabaceae şi este de două tipuri: trifoi alb şi trifoi roşu. Ambele specii de trifoi au numeroase beneficii pentru sănătate, dar cel mai valoros și cel mai utilizat este trifoiul roșu. 

Trifoiul nu este doar simbolul norocului - trifoiul cu patru foi și nu doar o simplă plantă furajeră. Trifoiul are o importantă valoare medicinală și poate fi folosit ca remediu natural pentru numeroase probleme de sănătate. 

Trifoiul alb este o plantă erbacee, perenă, cu frunze trifoliate, uneori cu pete albe sau o pată de culoare mai întunecată. Florile acestuia au culoarea albă sau sunt uşor roz, ori aduc spre o nuanţă mai închisă de maro. Tulpina, frunzele şi florile au proprietăţi medicinale.

Trifoiul roşu sau trifoiașul are florile de culoare mov-roșiatic, fiind cele mai apreciate în medicina naturistă, datorită componentelor bioactive: calciu, lecitină, crom, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 şi B3. Acesta este considerat a fi una dintre cele mai bogate surse de izoflavon. Izoflavonul este un tip de estrogen din plante (fitoestrogen) care se găseşte mai ales în soia şi are o capacitate antioxidantă mare. Izoflavonul mai este eficient şi în tratarea unor forme de cancer, având capacitatea de a elimina unele celule canceroase.

Ceai de trifoi roșu, preparare

Trifoiul roşu este utilizat în ameliorarea şi tratarea multor probleme de sănătate. Infuzia de trifoi roşu se obţine prin adăugarea unei linguriţe de trifoi uscat şi a uneia de mentă la 200 de mililitri de apă fiartă. Această reţetă este recomandată pentru detoxifierea sângelui, ameliorarea congestiei, durerilor la nivelul pieptului, pentru răceală şi gripă.

Ceai de trifoi roșu, beneficii

Trifoiul roşu conţine o substanţă cu rol asemănător estrogenului în organism, de aceea, fitoterapeuţii consideră că ceaiul din această plantă poate fi util în rezolvarea principalelor probleme hormonale la femei, în special odată cu intrarea la menopauză: bufeuri, dereglări menstruale etc.

Combate problemele digestive. Ceaiul de trifoi roşu este un adjuvant important în tratarea diareei, dar şi în reglarea tranzitului intestinal lent, având efect terapeutic asupra sistemului digestiv.

Întăreşte sistemul imunitar. Trifoiul roşu este o plantă bogată în vitamine şi minerale, cu rol esenţial în întărirea sistemului imunitar şi în protejarea organismului de boli şi infecţii. Este indicat în curele imunostimulatoare ţinute în sezonul rece.

Combate stresul şi depresia. Trifoiul roşu are un efect puternic în redarea echilibrului psihoemoţional. Substanţele din plantă acţionează asupra sistemului nervos central şi îndepărtează consecinţele pe care stresul şi oboseala le au în starea ta de spirit. Combate tristeţea, depresia şi îţi readuce echilibrul emoţional în viaţa ta.

Alte utilizări terapeutice ale trifoiului roşu:

- acnee
- afecţiuni ale vaselor de sânge
- afecţiuni ale ficatului
- hipocalcemii - ajută foarte mult la fixarea calciului în oase
- afecţiuni ale aparatului respirator
- tuse cronică
- cure de detoxifiere
- afecţiuni renale
- astm
- reumatism

Ceai de trifoi roșu, contraindicații

Consumul de preparate care conțin trifoi roșu este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează, persoanelor care prezintă tulburări de coagulare a sângelui sau celor care urmează tratamente cu salicilati și celor care sângerează cu ușurință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel