ÎCCJ, tragere la sorţi completuri de 5. Cine va judeca dosarele lui Dragnea și Ponta

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va organiza, joi, o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 judecători valabile pentru anul 2018.

UPDATE: la ora 15,30 vor fi repartizate dosarele. Este vorba despre dosare precum cel al lui Liviu Dragnea - apelul în dosarul anagajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiţă - dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari, cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă, dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu - cel privind mărturia mincinoasă, cel de luare de mită al fostului ministru de Interne Cristian David, precum şi dosarul de corupţie al lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu, fostul primar al Ploieştiului, dar si cererile de anulare a pedepselor formulate de Elena Udrea si Alina Bica.

Au fost trase la sorţi trei completuri de judecători în materie penală şi trei în materie civilă, spre deosebire de câte două, câte erau până acum. La începutul anului 2019, va avea loc o nouă tragere la sorţi.

UPDATE A început extragerea completurilor:

Extragerea este făcută de judecătoarea Paula Pantea şi primul magistrat asistent al Curţii Supreme, care au introdus numele judecătorilor in bilele speciale. Şedinţa de astăzi este publică.

Tragerea la sorţi a fost făcută de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea.

Completuri de 5 judecători în materie penală:

C1: Simona Cristina Neniţă, Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoş, Ionuţ Matei;

C2: Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa;

C3: Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Iancu.

Completuri de 5 judecători în materie civilă:

C1 civil - Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;

C2 civil - Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;

C3 civil - Bianca Ţăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu.

* Membrii noilor completuri de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) sunt desemnaţi joi, prin tragere la sorţi. Înainte de tragerea la sorţi, şefa Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a anunţat că a început un asalt şi asupra completurilor de 3 judecători de la Curtea Supremă.

Conform ÎCCJ, tragerea la sorţi va avea loc în şedinţă publică, la ora 9,30. Secţia pentru judecători a CSM a recomandat, săptămâna trecută, ca Instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar şi mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă).

Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de 5 judecători. Astfel, se recomandă înfiinţarea unui număr optim de 6 completuri de 5 judecători, respectiv 3 completuri în materie penală şi 3 în materie civilă.

Dosarele se repartizează aleatoriu

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă. Rezultatele tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal semnat de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de judecătorul care a participat la procedură.

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de competenţa completurilor de 5 judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.

Curtea Constituţională a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători, ceea ce ar însemna că, în conformitate cu decizia Curţii, completele ar trebui refăcute. Ulterior, a fost publicată şi motivarea deciziei, conform căreia ICCJ urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători.

Dosarele lui Dragnea, Ponta, Toni Greblă

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecători să fie amânate pe 14 ianuarie, în urma deciziei Curții de Apel București privind anularea tragerii la sorţi a completurilor din 9 noiembrie. Între procese se numără și cel al lui Liviu Dragnea, dar și cel al lui Toni Greblă, achitat în primă instanță pentru fapte de corupție.

La Completul numărul 1 de 5 judecători, care urma să intre în şedinţa de judecată din data de 3 decembrie, se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea - apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiţă - dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari - şi cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel