EXCLUSIV  Totul despre măștile FFP2: de ce sunt mai bune și cât costă. În Italia și Grecia sunt obligatorii. Dr. Marinescu: Lucrurile sunt clare, o decizie foarte bună

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Măștile FFP2 ar putea deveni obligatorii în România. Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre această măsură care s-ar putea aplica și în țara noastră.

În unele țări, măștile FFP2 - care au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi - au devenit deja obligatorii în locurile publice. De asemenea, alte țări au recomandat populației să poarte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție.

De exemplu, guvernul italian a decis ca purtarea măştii medicale să devină obligatorie în exterior în toată Italia, a anunţat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, după o reuniune a consiliului de miniştri, relatează AFP, citată de Agerpres. Începând cu 10 ianuarie, masca FFP2 va deveni obligatorie, în Italia, pentru cinema, teatru, evenimente sportive sau în transportul public, autobuze, maşini, avioane sau nave.

În Grecia, începând de ieri, personalul din industria de alimentaţie publică, precum şi toate persoanele care vor dori să intre în supermarketuri sau să circule cu transportul în comun trebuie să poarte o mască FFP2 sau două măşti chirurgicale una peste alta.

"Ar fi o decizie bună. Să vedem cum o trecem în planul practic"

Și în România ar putea să devină obligatorie. Guvernul a transmis că "una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2".

"Acum, numai să se poată în plan practic. Gândiţi-vă, în mediul rural, şi la felul în care sunt asigurate aceste măşti. Altfel, este evident pentru noi toţi că avem nevoie de varianta FFP2, dar întrebarea este cum îşi vor cumpăra cei din mediul rural aceste măşti, că au nevoie de ele, destul de multe. Este vorba de partea economică, cea medicală este clară. Gândiţi-vă că personalul medical întotdeauna a folosit varianta asta de măşti în pandemie, tocmai pentru că protecţia este mai bună, este mult mai etanşă la nivelul feței şi felul în care asigură protecţia prin structură... Lucrurile sunt clare. Ar fi o decizie foarte bună, dar să vedem cum o trecem în planul practic, economic. Trebuie să vedem cum găsim acea variantă ca lumea să îşi poată permite aceste măşti", spune medicul Adrian Marinescu, în exclusivitate pentru DCNews.

Într-o declarație pentru Digi24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele recomandate să le purtăm acum, înaintea valului 5, în locul celor textile, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă. Practic, masca devine principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare.  

Masca FFP2 ar putea fi schimbată chiar şi la 5-6 ore, față de cea clasică care ar trebui schimbată la trei ore. Conform informațiilor de pe site-urile de vânzări, o mască FFP2 costă și 1 leu, și 10 lei, în funcție de cine o vinde. Aceeași sursă arată că 25 de lei pot costa și 10 astfel de măști, și 20, dar și 50, la fel, în funcție de marcă și vânzător. Piața pare însă că s-a adaptat, iar diferențele de preț nu sunt chiar atât de mari pe cât poate ne-am fi așteptat. 

Citește și: Dr. Radu Țincu: Încă nu este recomandată purtarea măștilor FFP2 și FFP3 de către populație

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel