Tinerii din Ankara și Istanbul se tem de abuzurile guvernamentale. Un student explică pe vblogul său de pe Youtube motivele și rădăcinile protestelor din Turcia. ”Mă tem și acum, în timp ce filmez”, spune studentul, mărturisind că au existat cazuri precedente de jurnaliști sau persoane care s-au folosit de social media pentru a critica Puterea și au fost luați în custodie fără explicații. Tinerii din Turcia le transmit prietenilor din România că există o adevărată frustrare în rândul protestatarilor, pentru că în presa internațională nu ajung materiale despre adevărata dimensiune a represiunii guvernamentale. Pe de altă parte, materiale de presă din Turcia spun că rețelele sociale alimentează fără temei conflictele pornite în Parcul Gezi.
În a patra zi de proteste, manifestanții s-au ciocnit cu poliția încă din primele ore ale dimineții. Forțele de ordine au răspuns fără rețineri prin gaze lacrimogene. Fotografii și filmări relevante despre amploarea protestelor și intervențiile abuzive ale poliției nu apar însă în presa internațională, spun tinerii turci. Prin urmare, ei aleg să-și posteze propriile materiale pe rețelele de socializare: clipuri din mijlocul protestatarilor, imagini cu manifestanții suferinzi din cauza gazelor lacrimogene sau videobloguri în care își explică demersul.
”Un tub de gaz lacrimogen a ajuns fix la picioarele mele, după care m-am prăbușit aproape inconștient. O femeie pe care nu o cunoșteam și nu mă cunoștea a venit și mi-a turnat oțet pe față, pentru a reduce efectul nociv al gazelor. După ce m-am dezmeticit, am văzut că femeia făcea asta cu toți cei care aveau nevoie de ajutor”, vorbește studentul din Ankara despre solidaritatea turcilor.
Varianta în limba engleză a ziarului turc Today's Zaman scrie însă că social media ”lucrează” pentru ”a ține în viață criza din Taksim”. Deși protestele din Piața Taksim s-au calmat, scriu ziariști turci, există în continuare relatări false și provocatoare: știri care spun că după 48 de ore de proteste Curtea Constituțională ar putea demite guvernul, ceea ce legea din Turcia nu prevede; postări care pretind că s-a folosit agentul portocaliu de către poliție, deși acesta este considerat armă chimică și este interzis de Națiunile Unite ș.a.
Puteți urmări mai jos o serie de filmulețe realizate de tinerii din Turcia, ce ne-au fost semnalizate de prieteni din România ai protestatarilor din statul euroasiatic:
Rebelii turci, într-o filmare de 90 de secunde
Efectele represiunii guvernamentale
Haos pe străzile marilor orașe
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu