Teoriile conspirației. VIRUSUL mai periculos decât COVID: ”NU e prostie sau deficiență mentală...” De unde vine SCHIMBAREA

Cine sunt oamenii care se ascund în spatele teoriilor conspirației despre COVID. 

Solicitat să facă un portret al celor care cred mai degrabă conspirații decât informații, antropologul Radu Umbreș a clarificat, de la început situația: ”Trebuie să eliminăm o prejudecată și anume că cei care cred în teoriile conspirației sunt cumva anormali sau că suferă de un fel de deficiență mentală. Explicațiile sunt foarte simple, care seamănă cu motivul pentru care credem în zodii sau că apa sfințită ne face bine. Nu e prostie, nu e răutate. Aceste teorii sunt ca un virus care ne intră în minte și, ca orice virus, are nevoie de două lucruri: înclinații mentale, care ne predispun să credem în conspirații, dar și un context social.” Radu Umbreș a precizat că astfel de situații sunt valabile în toată lumea, nu doar în România.

Antropologul a subliniat că înclinațiile mentale care permit existența acestui ”virus” al conspirațiilor sunt explicate prin ”o părere exagerat de bună despre sine, o lipsă de deschidere față de opiniile celorlalți și o tendință de a avea încredere în propriile intuiții”. 

”Dacă vrem să schimbăm ceva, nu o să schimbăm foarte rapid mintea oamenilor. Unde putem să acționăm este la nivelul relațiilor sociale, cum să facem acești oameni să se simtă incluși, să le răspundem la întrebările pe care le au. Ei vor o explicație și, pentru că nu cred în cea oficială, și-o construiesc singuri sau o primesc din altă parte și o vor crede ca mai probabilă decât cea oficială” a conchis Umbreș, la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel