Teoriile conspirației, alimentate în România de propaganda rusă? Reprezentanții din Moscova, pentru Politico: Cenzură inadmisibilă!

Creșterea cazurilor de infectare cu noul tip de coronavirus este alimentată de dezinformare și de fake-news. Teoriile consiprației sunt alimentate de propaganda rusă. 

Țările din întreaga Europă se confruntă cu o creștere a numărului de infectări, după relaxarea mai multor restricții. Totuși, în România nu doar acesta este cauza răspândirii masive a coronavirusului. Românii sunt asaltați de dezinformare și de fake-news, iar asta duce la neîncrederea lor în autorități și nerespectarea măsurilor impuse, se arată într-o analiză făcută de Politico.

”Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare. Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele sociale, până la atacarea oricărei persoane, inclusiv oficialii care au scris public orice informație pentru a avertiza populația despre ce trebuie să facă.Unii oameni au apărut în mass-media cu opinii care nu aveau bază științifică, inclusiv medici care nu sunt specializați în domeniile legate de COVID, care se opuneau împotriva unor măsuri preventive.”, a declarat pentru Politico, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. 

 

Teoriile conspirației, alimentate de propaganda rusă?

O parte din dezinformare are legătură cu și cu presa de stat rusă. Ediția locală a site-ului rusesc Sputnik a promovat acerb demonstrațiile stradale împotriva măsurilor de siguranță ale guvernului și a sugerat în mod repetat că efectele virusului au fost exagerate de guvern. Mai mult, activitatea organizatorul unui astfel de protest organizat recent la București, I.P., unul dintre cei mai prolifici susținători online ai corona-scepticismului din România, este acoperită îndeaproape și favorabil de ediția locală a Sputnik, relatează Politico. 

 

Ce spun reprezentantii Sputnik din Moscova

 

Purtătorul de cuvânt al Sputnik la Moscova susține că publicația își rezervă dreptul de a cita surse așa cum consideră că este de cuviință. ”În unele articole de pe site-urile noastre web cităm experți, vorbitori etc. și opiniile lor, De asemenea, considerăm că editarea acelor opinii sau marcarea celor care nu se corelează cu mainstream-ul drept ”dezinformare” este o formă de cenzură pe care o considerăm inadmisibilă”, a argumentat purtătorul de cuvând al Sputnik.

 

41% dintre români cred că virusul este o armă biologică fabricată în SUA

Foarte mulți români sunt susceptibili la dezinformare atât online cât și offline, a spus Nicolae Țîbrigan, analist la Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), citând un studiu din aprilie care a arătat că 41% dintre români considerau că virusul este de fapt o armă biologică fabricată în SUA.

”În comparație cu majoritatea țărilor europene, procentul este mare, dar în comparație cu statele vecine din centrul și estul Europei, nu este excepțional. Nivelul scăzut de încredere în mass-media și în autoritățile statului face parte din motivul pentru care mai mulți români apelează la teoriile conspirației”, susține Țîbrigan.

Sondajele sugerează că persoanele predispuse să creadă că aceste teorii ale conspirației prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel