Tătaru a APROBAT: Lista cu dispozitive medicale şi medicamente SUSPENDATE TEMPORAR

Ministerul Sănătăţii a aprobat lista cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, a căror livrare sau export în afara teritoriului României se suspendă temporar, pe o perioadă de 6 luni.

Ordinul nr. 672/2020 pentru aprobarea listei cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, a căror distribuţie se suspendă temporar, precum şi a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate pe piaţa naţională a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, se aprobă lista cuprinzând dispozitivele medicale necesare pentru a asigura prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate infecţiei cu SARS-CoV-2, a căror distribuţie se suspendă temporar, (...) pe o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin. Sunt exceptate însă de la această prevedere livrările în afara teritoriului României a dispozitivelor medicale fabricate în România către acei parteneri comerciali cu sediul în afara ţării noastre cu care operatorul economic român are încheiat un contract. Transportul ansamblelor şi subansamblelor de dispozitive medicale, fabricate în România pentru beneficiarii externi, nu se supune acestei interdicţii, se mai arată în ordin.

Lista dispozitivelor medicale

Pe lista dispozitivelor medicale prevăzute în ordin, a căror distribuţie se suspendă temporar, se află măşti chirugicale pentru personalul medical şi pacienţi, concentrator de oxigen, catetere, mască de oxigen, ventilator pacient pentru terapie intensivă, resuscitatori acţionaţi manual, sonde nazofaringiene, aspirator secreţii, trusa de perfuzie, mănuşi, ochelari de protecţie, viziere, îmbrăcăminte medicală, teste pentru diagnosticul infecţiei cu SARS-CoV-2, medii de transport virusuri/bacterii.

Totodată, în ordin se prevede că se suspendă temporar distribuţia, pe o perioadă de 6 luni, a medicamentelor cuprinse în Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS-Cov-2, aprobat prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 487/2020, cu modificările ulterioare, precum şi a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate destinate patologiilor cronice în contextul pandemiei cu virusul SARS-Cov-2.

Prin derogare, pot fi livrate intracomunitar în afara teritoriului României în anumite condiţii

Prin derogare, cele 160 de medicamente prevăzute în anexa la acest ordin pot fi livrate intracomunitar în afara teritoriului României în anumite condiţii. Operatorul economic notifică Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) intenţia de a livra în afara teritoriului României cu 7 zile lucrătoare înainte de efectuarea livrării. ANMDMR analizează solicitarea şi poate aproba sau respinge solicitarea acestuia în cazul unei discontinuităţi sau risc de discontinuitate pe piaţa naţională, se menţionează în ordin.

Se exceptează de la interdicţie medicamentele fabricate de către producătorii cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum şi medicamentele care tranzitează teritoriul României şi care sunt destinate altor pieţe din afara teritoriului ţării noastre, precizează sursa citată, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel