Tăriceanu, gest SURPRINZĂTOR la Ateneul Român

Tăriceanu
Tăriceanu

Ceremonia de marcare a preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România are loc joi seară, la Ateneul Român.

În timp ce Klaus Iohannis și Florin Iordache au ținut discursuri în limba română, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit în limba engleză.

”Este corect să spunem că dimensiunea incluzivă a statului român, reprezentată de administraţia publică, de sistemul de sănătate, educaţie, muncă şi serviciile sociale, a fost europenizată aproape complet, dar nu se poate spune acelaşi lucru şi despre "dimensiunea coercitivă a statului", a declarat, joi, la Ateneul Român, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Este corect să spunem că dimensiunea incluzivă a statului român, reprezentată de administraţia publică, de sistemul de sănătate, educaţie, muncă şi serviciile sociale, a fost europenizată aproape complet. Totuşi nu pot spune acelaşi lucruri despre dimensiunea coercitivă a statului. Ca reminiscenţă a trecutului comunist, unele instituţii şi factori de decizie încă se agaţă de puterea de care s-au bucurat anterior", a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că "aceşti actori pur şi simplu au înlocuit ideologia legalităţii socialiste cu cea a statului de drept, păstrându-şi obiceiurile şi făcând apel la aceeaşi lipsă de asumare de care s-au bucurat colectiv înainte de 1989".

"Sper că în timpul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, autorităţile ţării mele vor face mai multă lumină asupra acestui paradox", a spus Tăriceanu în discursul ţinut în limba engleză.

Iohannis, declarații

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că prin preşedinţia Consiliului Uniunii Europene România preia un rol de prim-plan la nivel european, subliniind că obiectivul principal al mandatului ţării noastre este consolidarea unei Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice.

"La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puţin în urmă, întoarcerea ţării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanţă aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel naţional şi pentru care am lucrat cu dedicaţie şi profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcţie unică în lume de pace şi prosperitate şi singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeaşi convingere, preluăm exercitarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite şi mai puternice", a spus Iohannis, la ceremonia oficială de lansare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

El a subliniat că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, arătând că UE se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât şi externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii, migraţia şi securitatea în vecinătatea sa imediată şi dincolo de continentul european.

Invitați de seamă

Ceremonia oficială de inaugurare a Preşedinţiei române la Consiliul UE a început joi seara, la Ateneu, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Viorica Dăncilă, precum şi a oficialilor europeni.

La evenimentul de la Ateneul Român vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi premierul României, Viorica Dăncilă.

Printre invitaţii la ceremonia oficială se numără oameni politici, membrii Colegiului Comisarilor, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai cultelor din România şi personalităţi culturale.

Cu ocazia evenimentului, Ateneul este iluminat în culorile drapelului României

După ceremonia oficială va urma concertul inaugural susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre UE, dar şi de artişti români recunoscuţi internaţional precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael Konig, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu", coordonat de Ion Iosif Prunner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel