Tăriceanu, către Maior după discuția cu Daniel Zamfir: Vă rog să aveți o atitudine cuviincioasă

Mihai Ciobanu / 12 sep 2018 / 13:45 Salveaza PDF Comentarii
Tăriceanu
Descriere foto: Tăriceanu

La audierea din Parlament, Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut lui George Maior să aibă o atitudine cuviincioasă.

”Domnul ambasador poate crede că nu am observat, dar am observat atitudinea dânsului când am vorbit eu. A avut o atitudine ireverențioasă. De asemenea, am observat că în răspunsul pe care l-a formulat la întrebarea senatorului Daniel Zamfir, domnia sa și-a permis să ridice tonul și să pronunțe cuvinte care nu își au locul aici. Stigmatizarea nu face parte din arsenalul comisiei. Domnule președinte, vă rog să îi atrageți atenția domnului ambasador să adopte o atitudine cuviincioasă”, a zis Călin Popescu Tăriceanu.

Iată dialogul de la care a plecat replica preşedintelui Senatului, dintre Cătălin Zamfir şi George Maior:

Daniel Zamfir: Domnule ambasador, în răspunsul pe care l-aţi dat, spuneaţi că v-aţi prezentat foarte bine în faţa opiniei publice americane. Sincer, nu ştiu, nu am informaţii despre acest lucru, însă cred că e foarte important cum vă prezentaţi în faţa opiniei publice aici în ţară, şi tocmai din acest motiv vă rog să lămuriţi o chestiune care e de ceva timp, iar pentru că nu e lămurită, cred că poate afecta imaginea pe care o are România. Acum ceva timp au fost informaţii prezentate de Sebastian Ghiţă care spunea că domnul Ponta, atunci prim-ministru, ar fi fost şantajat de către prim-adjunctul SRI, domnul Coldea, să o numească pe Laura Codruţa Kovesi la DNA. În caz contrar, i s-ar fi anulat o vizită programată în Statele Unite în preajma campaniei electorale în care urma să se întâlnească cu vicepreşedintele Joe Biden. […] Constant că Victor Ponta a numit-o pe Kovesi, vizita s-a întâmplat şi întrebare pe care v-o adres este dacă, nu cumva ar trebui să lămuriţi opinia publică, în calitate de ambasador în SUA […] Întrebarea e, ca ambasador în SUA, ce aţi făcut ca percepţia publică despre această chestiune, că s-a implicat partenerul nostru strategic în aceste lucruri. A doua întrebare este […] cum apreciaţi poziţia dumneavoastră în această situaţie (n.r. – referitor la afirmaţiile făcute fără mandat de la MAE).

George Maior: În legătură cu prima întrebare, nu eram ambasador la realizarea acelei vizite despre care aţi discutat, a domnului Victor Ponta, dar întrebarea legitimă este cum dialogăm şi la nivelul Departamentului de Stat şi la nivelul Guvernului American în ceea ce priveşte evoluţiile din cele două state pe acest palier al valorilor. Mesajul meu a fost, întotdeauna, concordant cu cel al Guvernului şi al statului roman, România a făcut cei mai importanţi paşi din toată regiunea în ceea ce priveşte aplicarea legii, chiar din acest punct de vedere a fost evidenţiată ca model şi acest lucru nu a făcut decât să îmbunătăţească relaţia cu SUA. […] În ceea ce priveşte a doua întrebare, în privinţa mandatului eu consider că un ambasador are un mandat general, dacă exprimă adevărul înseamnă că exprimă un punct de vedere concordant cu interesul naţional şi nu înţeleg de ce poate fi stigmatizat un ambasador al unui stat care vorbeşte lucruri adevărate.

Daniel Zamfir: Domnule ambasador, la prima întrebare era cu privire la ce aţi făcut în calitate de ambasador ca să nu rămână în opinia publică informaţia că partenerul nostru strategic participă la astfel de chestiuni: şantaj cu ‘dacă nu o numeşti pe Kovesi, nu mai vii în America’ […]

George Maior: Tot dialogul este constructiv şi cred că faptele evidenţiază că SUA nu se implică în aşa ceva. Restul sunt afirmaţii făcute de o persoană sau alta care nu au fost probate.

Daniel Zamfir: Dar nici nu au fost negate de către cel care a făcut obiectul şantajului.

George Maior: Părerea mea e că trebuie să-i întrebaţi pe cei care au făcut aceste afirmaţii. Nu are legătură cu mandatul meu, cu poziţia de ambasador şi nu are legătură cu subiectul discuţiei.  


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24