Țara în care COVID-19 a dispărut brusc, într-o sâmbătă. Toți așteaptă un tsunami și cred că e liniștea dinaintea furtunii

De trei săptămâni, toți se așteaptă la o explozie a numărului de cazuri de infectări cu COVID-19. Și tot așteaptă. Restricțiile au fost prelungite, dar COVID-19 nu dă semne că se va întoarce. 

Africa de Sud a fost luată prin surprindere de evoluția COVID-19. Ca-n toată lumea, infectările au continuat să fie din ce în ce mai multe, de la o zi la alta, până într-o zi. De atunci, numărul cazurilor noi a fost într-un picaj brusc. Experții n-au explicații, dar spun că e prea devreme pentru a respira ușurați. Restricțiile naționale au fost extinse până la finalul lunii. Țara face eforturi pentru impactul potențial devastator al pandemiei, medicii se pregătesc, așteaptă și nu găsesc explicații.

Spitalele așteaptă în liniște 

Secțiile din spitale au fost pregătite pentru infectații cu COVID-19, au fost reprogramate operațiile care nu erau urgente, ambulanțele așteaptă, echipele medicale, de săptămâni, repetă ce au de făcut în lupta cu noul Coronavirus. Managerii de spitale, ore întregi, participă la reuniunile online internaționale, își modifică planurile de urgență. 

Dar în spitale e liniște. Tsunamiul de infecții cu COVID-19, prognozat de specialiștii în domeniu, se lasă așteptat. Evan Shoul, specialist în boli infecțioase, spune că este ciudat și nimeni nu știe ce să facă. Dr. Tom Boyles, un alt specialist de la spitalul Helen Joseph din Johannesburg (unul dintre cele mai mari din oraș), spune că e un pic perplex și afirmă că ”l-am numit calmul dinaintea furtunii de trei săptămâni și pur și simplu n-a ajuns aici, e ciudat”, conform bbc.com. 

De la primul caz de COVID-19 în Africa de Sud, au trecut 5 săptămâni. Până în 28 martie, curba infecțiilor a crescut zilnic. Dar, din acea săptămână, curba infectărilor s-a rupt brusc, de la 243 de cazuri într-o zi la 17. De atunci, media zilnică de noi infectări a fost în jur de 50 cazuri noi. 

Calmul dinaintea furtunii... de trei săptămâni

Specialiștii spun că este periculos să fie trase concluzii mult prea devreme. Teama cea mai mare acum a autorităților este ca populația să se relaxeze în plină pandemie de COVID-19 și să nu respecte recomandările. 

O teorie este că sud-africanii ar avea o protecție suplimentară în fața virusului, datorită mai multor factori medicali, precum vaccinul anti-tuberculoză BCG obligatoriu. ”Aș fi uimit dacă ar fi BCG. Acestea sunt teorii. Probabil că nu sunt adevărate", spune, însă, dr. Boyles. ”Nu cred că cineva de pe planetă are răspunsuri” afirmă un alt specialist. ”Încă planificăm ca și cum vine tsunami-ul. Sentimentul este ca o mare așteptare nervoasă” susține dr. Shoul. 

Astfel, Africa de Sud așteaptă și se întreabă dacă este o pauză minoră înaintea unui ”vârf intergalactic”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel