Superliga, interzisă în Europa, posibilă în Africa. FIFA susţine proiectul

Fotografie de la Stanley Morales, Pexels
Fotografie de la Stanley Morales, Pexels

Interzisă în Europa, Superliga ia naştere în Africa, chiar cu sprijinul FIFA. 

Confederaţia Africană de Fotbal (CAF) a lansat oficial, miercuri, la Arusha, Tanzania, Super Liga, o competiţie care va reuni 24 de cluburi din 16 ţări de pe continent, în ideea de a câştiga în atractivitate, scrie AFP.

Prima ediţie ar trebui să aibă loc din august 2023 până în mai 2024 şi va beneficia de un sprijin financiar de 100 de milioane de euro care va fi distribuit cluburilor implicate, scrie Agerpres.

"Super Liga Africii este o iniţiativă foarte importantă. Una dintre principalele probleme din Africa este finanţarea. Scopul nostru este ca fotbalul african la nivel de club să ajungă să fie de clasă mondială şi cluburile de aici să rivalizeze cu cele mai bune din lume", a spus preşedintele CAF, Patrice Motsepe.

Această nouă competiţie este susţinută de FIFA.

"Superliga este un proiect incitant şi unic şi suntem bucuroşi să ajutăm şi să împărtăşim toată experienţa pe care am acumulat-o", a declarat preşedintele FIFA Gianni Infantino, prezent la lansare.

"Profitul generat de Super Ligă va fi folosit pentru a face fotbalul african mai atractiv, pentru a ne se asigura că jucătorii rămân în Africa şi pentru a îmbunătăţi calitatea infrastructurii pentru cluburile de pe continent", a spus Motsepe. "Fiecare dintre cele 24 de cluburi care vor participa la turneu va primi o contribuţie anuală de trei milioane şi jumătate de dolari pentru a cumpăra jucători şi a plăti transportul", a adăugat el.

Competiţia va fi împărţită în trei grupe de câte opt echipe împărţite geografic (nord, centru-vest si sud-est). Selecţia cluburilor se va face pe baza rezultatelor obţinute la cele două competiţii anuale ale CAF, respectiv Liga Campionilor Africii şi Cupa CAF. Nu se ştie dacă aceste două competiţii se vor păstra sau nu.

Cluburi precum Wydad Casablanca, campioana Africii, Raja Casablanca (Maroc), Al Ahly, Zamalek (Egipt), Esperance de Tunis (Tunisia), TP Mazembe sau Sundowns (Africa de Sud) ar trebui să fie printre primii participanţi. 

Superliga Europeană. Ceferin, preşedintele UEFA: Puteţi să vă organizaţi propriile Cupe, dar e logic să nu jucaţi în ale noastre

Aleksander Ceferin, preşedintele UEFA, a acordat un interviu ziarului italian Gazzetta dello Sport în care a vorbit despre proiectul Super Ligii europene, cu puţine zile înaintea unui proces care va avea loc la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

"Ce voi spune Curţii Uniunii Europene? Că UEFA nu este un monopol. Oricine este liber să fie sau nu în ea. Puteţi să participaţi la cupele noastre, sau să vă organizaţi propriile cupe. Dar atunci este logic să nu jucaţi în competiţiile noastre, nu-i aşa? Indiferent de decizia Curţii, nimic nu se schimbă: Super Liga este moartă, pentru că nimeni nu vrea să participe la ea. Văd doar trei oameni supăraţi pe toată lumea (preşedinţii cluburilor Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino - n.red), aducându-i pe toţi în instanţă. Decizia care se va adopta va fi foarte importantă la nivel simbolic. Dar Uniunea Europeană apără modelul european, care stă la baza succesului fotbalului", a spus Ceferin.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel