Super-tomograful care depistează COVID în 5 minute, blocat la Balș. Joc politic în pandemie

tomograf
tomograf

Un super tomograf care depistează în câteva minute pneumoniile cu COVID-19 nu este funcțional pentru că o agenție din subordinea guvernamentală refuză să emită autorizația de funcționare. 

Aparatul a fost cumpărat de primăria sectorului 1, la cererea guvernului, fiind ”cazat” în curtea Institutului Matei Balș. Emiterea autorizației se întârzie, deși aparatul depistează în câteva minute cazurile de COVID-19, iar Guvernul Orban se plânge în cor că n-are cu ce testa cât mai multe persoane.

Există două posibile explicații pentru bătaia de joc. Una politică: primarul care a pus la dispoziția Institutului Balș în mod gratuit computerul tomograf este de la PSD-Dan Tudorache.  Consilierii PNL și USR din sectorul 1 încearcă să blocheze fiecare proiect al primarului PSD, de la reabilitarea școlilor la cea a blocurilor, pentru a ”demonstra” că nu se face nimic în sector, astfel încât să poată ataca la alegeri. 

A doua explicație ține de birocrația din Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, o pușculiță de bani a guvernului care întârzie cu lunile sau anii orice autorizație, fie că este pentru medicamente, studii clinice sau dispozitive medicale. Evident, nici în acest caz nu poate fi exclus jocul politic, deoarece ”băieții” se pot face utili șefului, împiedicând un proiect la care contribuie adversarul în alegeri. Dar, ținând cont de experiența pe care o au cei care sunt siliți să treacă pe la ANMDM, mai degrabă este vorba despre inerția instituțională și conservarea statutului: dacă în pandemie se poate, cine știe, apare riscul ca ANMDM-ului să i se ceară să rezolve hârtiile în termenele legale și după ce trece COVID-ul. Ar fi ceva de neconceput pentru Agenție. Oricum, Opoziția pregătește un proiect de lege pentru a lua Agenția de la Guvern și a o trece în subordinea Parlamentului, ceea ce ar putea stârni și mai mult supărarea birocraților din guvern și ANMDM.

Blocajul de la Institutul Matei Balș, scrie luju.ro,  ne aduce aminte de o alta, care viza tot punerea în funcțiune a unor aparate medicale. Mai țineți minte dosarul din 2016 care îi avea în centrul atenției pe prof.dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Floreasca și pe managerul Spitalului, Radu Macovei, acuzați de abuz în serviciu? Ei bine, dacă nu vă mai spune nimic, vă amintim că aceștia au fost ”defilați” prin fața camerelor de televiziune și puși sub învinuire pe motiv că au cumpărat aparatura medicală pe care nu ar fi pus-o în funcțiune. Cam ce se întâmplă acum cu super-tomograful din curtea Institutului Matei Balș. De data asta însă nimeni nu se agită să pună în funcțiune computerul tomograf (deci să testeze cât mai multe persoane). Iar presa nu a remarcat că un aparat de un milion de euro zace în curtea unui spital. Oare de ce? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel