Suedia își schimbă strategia de combatere a epidemiei de COVID-19. Legea nu permite izolarea populaţiei la domiciliu

Suedia a votat o lege care acordă temporar guvernului noi competenţe în lupta împotriva epidemiei, deși de la începutul pandemiei a aplicat o strategie mai puțin strictă.

Suedia, care a aplicat o strategie mai puţin strictă decât alte ţări împotriva epidemiei de COVID-19, a votat vineri o lege care acordă temporar guvernului noi competenţe în lupta împotriva epidemiei, transmite Agerpres. Astfel, autoritățile vor putea decide să închidă restaurante şi centre comerciale pentru prima oară de la începutul pandemiei, relatează France Presse.

Guvernul nu a precizat deocamdată cum şi când intenţionează să pună în aplicare textul, deși numărul deceselor din cauza COVID-19 se ridică în prezent la niveluri apropiate recordurilor din primăvară.

Ce permite noua lege



Noua lege va permite de acum executivului să adopte măsuri restrictive coercitive în zone ţintite şi să impună amenzi şi sancţiuni în cazul nerespectării restricţiilor, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Astfel, guvernul poate decide să închidă magazine, centre comerciale sau să restricţioneze transportul public, ori să limiteze numărul de persoane cărora li se permite să se adune în anumite locuri publice. Legea nu permite în schimb izolarea populaţiei la domiciliu.

Explicația ministrului Sănătății



Întrebată asupra adoptării acestei legi la zece luni după sosirea virusului în Suedia, ministrul sănătăţii Lena Hallengren a motivat că lucrurile stăteau altfel în primăvară şi o astfel de lege nu era necesară. "Am avut o vară cu o propagare redusă a infecţiei, apoi a început munca în toamnă", a afirmat ea la televiziunea publică, în timp ce guvernul se confruntă cu un val de critici faţă de strategia sa controversată de combatere a COVID-19.

Contrar restricţiilor impuse în ţări din Europa, Suedia a aplicat până în prezent o strategie diferită bazată în principal pe recomandări fără lockdown şi aproape fără măsuri coercitive.

Referitor la purtarea măştii, aceasta nu a fost recomandată nicăieri în spaţiul public. De joi, purtarea măştii faciale este oficial recomandată pentru deplasările cu transportul public, dar numai în timpul orelor de vârf.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel