Studiu ÎNGRIJORĂTOR: Covid-19 invadează creierul. "Piratează" modul de funcționare a celulelor nervoase

Potrivit unui nou studiu realizat în SUA, coronavirusul invadează creierul și se multiplică.

Medicii au observat deja de la începutul pandemiei că mai mulți pacienți infectați cu COVID-19 acuză dureri de cap, stare de confuzie sau chiar delir. Un nou studiu realizat în SUA susține că toate aceste efecte pot fi rezultatul unei invazii directe a coronavirusului la nivelul creierului, transmite Agerpres, citând AFP.

Potrivit studiului, condus de specialista în imunologie Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din Statele Unite, virusul este capabil să se multiplice în interiorul creierului, iar prezenţa acestuia în organul gândirii privează de oxigen celulele vecine. Totuși, frecvenţa acestor cazuri nu este deocamdată cunoscută.

Directorul departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco, S. Andrew Josephson, a lăudat tehnicile utilizate în acest studiu, precizând că a înţelege dacă există sau nu o implicare virală directă în creier este un lucru extrem de important. Specialistul a adăugat, totuşi, că rămâne prudent până când cercetarea va fi evaluată de comunitatea ştiinţifică.



Virusul se multiplică în creier



Akiko Iwasaki şi colegii ei au decis să abordeze această problemă în trei moduri: prin infectarea mini-creierelor create de laborator (organoizi cerebrali), prin infectarea şoarecilor de laborator şi prin examinarea creierelor unor pacienţi care au murit din cauza COVID-19.

În cazul organoidelor cerebrale, cercetătorii au descoperit că virusul a fost capabil să infecteze neuronii şi apoi să pirateze modul de funcţionare a celulelor nervoase pentru a se multiplica. Celulele infectate au provocat moartea celulelor vecine, privându-le de oxigen.

De asemenea, echipa a analizat două grupuri de şoareci - exemplarele dintr-un grup au fost modificate genetice pentru a avea receptori ACE2 doar în plămâni, iar cele din al doilea grup doar în creier. Şoarecii infectaţi la nivelul plămânilor au prezentat leziuni în acest organ. Rozătoarele infectate la nivelul creierului au pierdut din greutate şi au murit rapid, un potenţial semn de letalitate atunci când virusul pătrunde în creier.

Creierele a trei pacienţi care au murit din cauza complicaţiilor severe provocate de COVID-19 prezentau, de asemenea, grade diferite de prezenţă a virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel