Urmărește emisiunea live


Statele Unite recunosc suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan

Președintele american Donald Trump a afirmat joi că "este timpul" ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, teritoriu ocupat și anexat de acesta de la Siria în urma Războiului de Șase Zile din 1967.

La mijlocul lui noiembrie, SUA au votat pentru prima oară împotriva unei rezoluții a ONU ce considera anexarea israeliană a Înălțimilor Golan drept "nulă și neavenită". Singurul stat care a mai votat împotriva acestei rezoluții a fost Israel.


"După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, care sunt de o importanță strategică și de securitate crucială pentru Statul Israel și Stabilitatea Regională!", a scris președintele american într-un mesaj pe Twitter, transmit Reuters, AFP și dpa.
Această recunoaștere marchează o schimbare majoră în politica americană, înaintea vizitei pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu o va face pe 25-26 martie la Washington, unde se va întâlni cu Donald Trump și se va adresa Comitetului de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC).

"Într-o perioadă în care Iranul încearcă să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, președintele Trump recunoaște cu îndrăzneală suveranitatea israeliană asupra Înălțimilor Golan. Îți mulțumim, președinte Trump!", a transmis, într-o prima reacție, Benjamin Netanyahu, pe rețelele sociale.

Netanyahu încearcă să obțina un nou mandat în urma alegerilor legislative care vor avea loc pe 9 aprilie, presează Statele Unite să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan.

Israelul a capturat o mare parte a acestui teritoriu de la Siria în urma Războiului de Șase Zile în 1967 și a anexat-o, decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Se prefigurează o nouă criză în zonă

La rândul său, Iranul consideră că recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan este inacceptabilă. "Această recunoaştere ilegală şi inacceptabilă nu schimbă faptul că Înălţimile Golan aparţin Siriei, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian Bahram Qasemi.

Declaraţia preşedintelui Donald Trump privind suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan a adus regiunea în pragul unei noi crize, a declarat şi preşedintele turc Tayyip Erdogan. "Nu putem permite să fie declarată legitimă ocuparea Înălţimilor Golan", a subliniat şeful statului turc într-un discurs rostit în cadrul Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI).

Vezi și: Platoul Golan: Israelul denunță o rețea militară la granița sa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel