Statele UE fac FRONT comun pentru aplicarea RESTRICȚIILOR de călătorie

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Statele Uniunii Europene au aprobat o recomandare pentru aplicarea unor criterii comune privind restricțiile de călătorie.

Statele UE au căzut de acord vineri să-şi coordoneze restricţiile care afectează libera circulaţie între ele, transmite Agerpres.Țările vor avea un cod de culori unic, criterii comune și o mai bună informare a publicului, în contextul creșterii numărului de cazuri COVID, relatează AFP. Recomandarea urmează să fie adoptată formal marţi în Consiliul UE de miniştrii statelor membre.

Este o etapă importantă care (...) va permite mai multă previzibilitate şi transparenţă pentru călătoriile în UE în perioada COVID-19, a declarat un purtător de cuvânt german.

Noi reguli privind călătoriile


Conform recomandării, o ţară care va dori să instituie măsuri restrictive faţă de călătorii veniţi dinspre sau care se deplasează către o zonă considerată de risc va trebui să informeze statul respectiv, în măsura posibilului cu 48 de ore înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Populaţia va trebui de asemenea să fie informată, cu 24 de ore înaintea instituirii restricţiei.

Trei indicatori ar urma să fie luaţi în calcul pentru evaluarea situaţiei dintr-o anumită zonă: numărul noilor cazuri de infectare la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile la nivel regional, procentul testelor de COVID-19 pozitive din totalul testelor efectuate în ultima săptămână şi numărul testelor la 100.000 de locuitori efectuate în ultima săptămână. Pe baza acestor date, Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) va publica săptămânal o hartă a situaţiei epidemiologice a ansamblului ţărilor UE, pe regiuni. Fiecare culoare va ilustra nivelul de risc pe patru nivele: verde, portocaliu, roşu şi gri.

Recomandarea prevede ca statele membre ale UE să nu refuze intrarea pe teritoriul lor a călătorilor veniţi dintr-un alt stat membru. Dar celor veniţi dintr-o zonă portocalie, roşie sau gri li se vor putea impune carantina sau un test obligatoriu. De asemenea, rezultatele testelor vor trebui recunoscute reciproc între statele membre. Recomandarea are în vedere şi instituirea unui formular unic european care să fie completat de persoanele care călătoresc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel