SRATI: Vulnerabilitățile ce transformă spitalele românești în veritabile ’’BOMBE cu ceas’’. Se cer măsuri concrete

SRATI transmite că, după tragedia de la Piatra Neamț, a înaintat autorităților o analiză din care rezultă situația critică a sistemului sanitar, precum și o evaluare a bugetului necesar pentru rezolvarea acestor probleme, dar măsurile au întârziat să apară.

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) transmite că tragedia de la Matei Balș putea fi evitată, dacă se luau măsuri imediat după incendiul din spitalul de la Piatra Neamț.

"După tragedia de la Piatra Neamț, Societatea Română de ATI (SRATI) și Comisia ATI au înaintat autorităților Statului român (Președenția, Guvernul, Ministerul Sănătății) un Memorandum în care am susținut importanța strategică a rezolvării acestor probleme, pentru a anula vulnerabilitățile sistemice ce transformă spitalele românești în veritabile ’’bombe cu ceas’’. În acest sens am prezentat o analiză din care rezultă situația critică în aceste domenii, precum și o evaluare a bugetului necesar pentru rezolvarea lor. Am identificat de asemenea sursele bugetare pentru aceste Programe: fonduri europene pentru modernizarea/upgradarea rețelelor de electricitate și gaze medicinale (buget estimativ 150 milioane de euro) și un Program anual de finanțare a contractelor de service și mentenanță, derulat prin Ministerul Sănătății. Programele au fost apreciate de Președintele României, care a convocat o întâlnire la nivel înalt cu Premierul, Ministrul Sănătății și Secretarul de Stat Dr Raed Arafat, în care s-a convenit necesitatea implementării acestora. Accidentul de la Institutul Matei Balș subliniază încă odată, atât de dureros, urgența absolută a implementării acestor Programe.", precizează STRATI într-un comunicat de presă.

Principalele probleme din spitale României

"Dincolo de cauzele locale ale acestei tragedii, este evident că numărul mare de accidente de acest tip care au avut loc în ultimul timp au la bază două probleme majore, sistemice, comune tuturor spitalelor românești:

-rețele de electricitate și de gaze medicinale (oxigen, aer comprimat) depășite;

-neasigurarea corespunzătoare a contractelor de service si mentenanță pentru echipamentele medicale.", explică SRATI.

Tuburile cu oxigen, pericol iminent

SRATI explică că există o multitudine de cauze care pot duce la declanșarea unui incendiu într-un spital dar cele mai grave accidente de acest tip se produc în acele camere unde o sursă de foc poate fi potențată devastator de prezența unei concentrații anormal crescute de oxigen în aerul ambiental, așa cum se întâmplă în secțiile Covid.

"Este cunoscut faptul că în orice incintă medicală în care se administrează oxigen cu scop terapeutic pot apărea condiții propice declanșării unui incendiu (chiar și de la o simplă scânteie), atunci când concentrația de oxigen în aer din respectiva incintă depășește intervalul de 23,5 – 25%. Spre exemplu, o banală placă de circuit imprimat (existentă în oricare tip de aparat medical modern), arde incomplet la o concentrație normală de oxigen în aer (21%) sau la o concentrație de 25%,dar arde complet și cu o flacără mai mare de 10 cm.la o concentrație 30% oxigen.

Recomandările comune internaționale de electrosecuritate medicală specifică faptul că (la presiune ambientală) în incintele medicale concentrația de oxigen în aer NU trebuie să depășească valoarea de 25%, iar semnalarea și evitarea unei astfel de situații periculoase se face prin monitorizare continuă a concentrației de oxigen cu senzori / analizoare de oxigen.", precizează SRATI.

 

Condiții care favorizează acumularea de oxigen

"Printre condițiile care favorizează acumularea de oxigen în concentrații periculoase în aer (mai mari de 23,5-25%) și deci cresc riscul unui incendiu grav în spitale,enumerăm:

- Insuficienta ventilare a incintelor medicale în care se administrează oxigen în concentrații mari (în scop terapeutic)poate duce la creșterea concentrației de oxigen peste limitele de siguranță (din păcate, în România sub 10% dintre spitale beneficiază de sisteme de ventilație / AC centralizate care să permită împrospătarea controlată și permanentă a aerului; în restul spitalelor, toate vechi de altfel, ventilarea corectă a incintelor medicale se poate face doar prin  deschiderea ferestrelor la intervale regulate de timp).

-Lipsa monitorizării continue a concentrației de oxigen în aerul din incintele medicale (cu ajutorul unor senzori / analizoare de oxigen) reprezintă un risc pentru creșterea necontrolată a concentrației de oxigen în aer la valori peste limitele de siguranță și deci favorizează producerea unor incendii(din păcate de analizoare/ / senzori de oxigen beneficiază foarte puține spitale din România).

-Administrarea în scop terapeutic prin narine sau măști faciale uzuale a unui flux nejustificat de mare din punct de vedere medical (> 10 litri/min.)în incinte neventilate corespunzător administrarea oxigen cu de aparate cu flux mare de oxigen administrat pe canulă nazală în incinte mici, neaerisite precum și aglomerarea unor astfel de mai multe aparate în incinte neventilate corespunzător și în absența monitorizării concentrației de oxigen în aer aglomerarea în saloane cu mai multe paturi a pacienților care necesită oxigenoterapie.", explică SRATI în același comunicat.

SRATI cere Ministerului Sănătății măsuri concrete pentru rezolvarea acestor probleme și își exprimă disponibilitatea de a participa la elaborarea și punerea în practică cît mai rapid a unor măsuri care să diminueze posibilitatea producerii în viitor unor astfel de accidente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1